Pre troch zadržaných z akcie Šašovia vyšetrovateľ žiada väzbu

TA3 TASR
12.8.2020 18:09

Vyšetrovateľ podal podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby Karola P., Rastislava Rogela a Tomáša F. Zadržali ich v rámci policajnej akcie Šašovia a sú obvinení zo zločinu výroby extrémistických materiálov. Mali sa podieľať na výrobe hudobných albumov s extrémistickou tematikou. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Pre troch zadržaných z akcie Šašovia vyšetrovateľ žiada väzbu
TASR/Ján Krošlák (ilu)

Viacerých pustili

"V súčasnosti je obvinených deväť osôb. Z toho osem občanov SR a jeden občan Českej republiky. Na Slovensku bolo zadržaných osem osôb, doposiaľ päť prepustil vyšetrovateľ so súhlasom prokurátora," informovala popoludní hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. V prípade, že by bol v zákonnej lehote podaný návrh na väzobné stíhanie, kauzou by sa zaoberal sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil po akcii Šašovia zo zločinu výroby a pokračujúceho zločinu rozširovania extrémistických materiálov deväť osôb. Okrem Karola P., Rastislava Rogela a Tomáša F. ide o Jozefa P., Radovana K., Radoslava V., Róberta T., Mareka Viršíka a Petra S. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa v súčasnosti k veci nie je možné bližšie vyjadrovať," doplnila polícia.

Rogel už čelil obžalobe

Ako potvrdili viaceré zdroje z prostredia orgánov činných v trestnom konaní, Rastislav Rogel je herec a spevák extrémistickej skupiny Krátky proces. Podľa televízie Markíza sa u neho mali nájsť zberateľské predmety s nacistickou a hitlerovskou tematikou. Medzi zadržanými je aj Marek Viršík, bubeník a manažér kapely Horkýže Slíže.

V prípade Karola P. ide o dlhoročného basgitaristu a zakladajúceho člena skupiny Krátky proces. Rogel, ako aj jeden z ďalších obvinených mali v minulosti blízke vzťahy s bratislavskou organizovanou skupinou takáčovci.

Rogela a spoluobžalovaného Drahomíra Č. v júni 2014 senát Krajského súdu v Bratislave právoplatne oslobodil spod obžaloby v kauze bitky v bratislavskom klube Obluda, ktorá sa odohrala v roku 2008. Dvojica bola pôvodne obžalovaná z trestného činu výtržníctva a prečinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok