Vo Vranove budú protestovať bývalí zamestnanci Slotex Fashion

TASR, TA3
5.9.2012 12:02

Bývalí zamestnanci textilnej továrne Slotex Fashion, ktorí v pondelok (3.9.) dostali výpovede, budú vo štvrtok (6.9.) predpoludním protestovať v uliciach Vranova nad Topľou.

Vo Vranove budú protestovať bývalí zamestnanci Slotex Fashion
TASR

Člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica dnes v Prešove na stretnutí s médiami informoval, že 180 prepustených zamestnancov sa po predchádzajúcich skúsenostiach obáva aj toho, či im vôbec firma vyplatí chýbajúce platy a ponúkané odstupné. Z tohto dôvodu chcú na svoje problémy verejne upozorniť.

Zamestnanci sa stretnú vo štvrtok o 10. hodine pred sídlom podniku, následne prejdú ulicami mesta k budove úradu práce, kde sa hromadne prihlásia do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

"Vzhľadom na to, že ide veľký počet ľudí, Úrad, práce, sociálnych vecí a rodiny vyšiel v ústrety a jeho pracovníci budú ľudí registrovať do databáz aj napriek tomu, že nie je stránkový deň. Pomoc, čo sa týka priestorov, prisľúbila aj radnica," povedal Balica.

Zamestnanci sa 3. septembra po celozávodnej dovolenke nemohli vrátiť do práce, pretože priestory boli uzavreté. V ten istý deň im boli doručované výpovede s návrhom dohody na dvojmesačné odstupné. Do firmy sa dostali vraj až v utorok (4.9.), aby si mohli zobrať osobné veci.

"Momentálne dlhuje firma svojim zamestnancom mzdy za mesiac jún, júl, august plus dvojmesačné odstupné, môžeme teda hovoriť o piatich platoch. Celková suma vychádza asi na 400.000 eur," konštatoval Balica.

Odborový zväz poskytne prepusteným zamestnancom metodickú pomoc pri snahe domôcť sa svojich práv a bude monitorovať, či v najbližšom výplatnom termíne dôjde k vyplateniu miezd. "Tak isto dáme návrh na vyplatenie konkurzu, čo je podmienka, aby zamestnanci mohli čerpať časť finančnej pomoci z garančného fondu. Tie sa dajú využiť pri platobnej neschopnosti zamestnávateľa," vysvetlil odborový predák.

Tvrdí, že o takej možnosti diskutujú vzhľadom na to, že ide o región, kde je ťažko nájsť si prácu a mnohé zamestnankyne sa ocitnú v zlej finančnej situácii. "Nemajú z čoho platiť poplatky súvisiace s bývaním, deti nastupujú do školy, teraz treba viac peňazí," hovorí Balica. Ten sa sťažoval aj na komunikáciu s vedením firmy, ani talianskym spoluvlastníkom, ktorá podľa neho v podstate neexistuje. "Riaditeľ podniku prvý rozviazal pracovný pomer, ešte pred nástupom na celozávodnú dovolenku a zamestnancov nechal napospas ich osudu," dodal Balica.

Zdôraznil, že odborárov predovšetkým zaujímajú mzdy a záväzky voči zamestnancom, napriek tomu však vyjadril počudovanie nad tým, že v tomto prípade firma dlžila aj štátnym inštitúciám a vraj nie malé sumy. Podľa neho ide napríklad o sociálnu a zdravotnú poisťovňu. "Ako je vôbec možné, že aj tam nechal, podľa našich informácií, tento zamestnávateľ sekeru dohromady vo výške asi 800.000 eur. Ako je možné, že sa to dostalo až takto ďaleko," uzavrel odborový predák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok