Pojednávanie v prípade bane Nováky odročili

SITA, TA3
5.9.2012 11:22

Hlavné pojednávanie s obvinenými v prípade závalu bane Nováky dnes opäť odročili. Pôvodne trojdňové pojednávanie sa nezačalo pre infarkt obhajcu obvinených.

Pojednávanie v prípade bane Nováky odročili
TA3

Samosudca Okresného súdu v Prievidzi sa o zdravotných problémoch advokáta Pavla Zajaca, ktorého v utorok večer operovali, dozvedel len dnes ráno. Pojednávanie malo pôvodne trvať tri dni, dnes ho samosudca odročil na neurčito. Ide o druhý neúspešný pokus začať dlhoočakávaný súdny spor.

Prvý raz museli vytýčené pojednávanie odročiť pre kolaps jedného z obvinených. "Nešťastné udalosti sprevádzajú toto pojednávanie," skonštatoval prievidzský sudca. Karol D., Jozef H., Dalibor R. a Stanislav V. sú obvinení z prečinu všeobecného ohrozenia, hrozí im až desaťročné väzenie.

Na pojednávanie prišli aj vdovy po baníkoch. Na súdny spor čakajú už takmer šesť rokov. "Dopadlo to tak, ako to dopadlo, ale nevzdávame sa, ideme ďalej. Či rok, či dva, či tri, máme čas. Muža mi to nevráti, ale neprestávame veriť a bojujeme ďalej," povedala Miroslava Ondrejková.

Mŕtvi baníci Pavol Papaj, Vladimír Ondrejka, Jozef Néčey a Milan Zrnek mali od 32 do 45 rokov, boli ženatí a mali deti. V čase závalu boli v bani aj ďalší ľudia, tým sa však podarilo ujsť. Po závale nasledovala záchranná akcia, avšak po 55 hodinách zhasla nádej, že by niekto zo štvorice mužov mohol prežiť. Ich telá hľadali ešte dlhé mesiace, preto o ich vyhlásení za mŕtvych musel rozhodnúť súd.

Pozostalým po baníkoch má pomáhať Občianske združenie Na pomoc sirotám a vdovám, ktoré sa dlhodobo usiluje zmierniť dopady tragédie na osudy pozostalých rodín. Pomáha im pri hľadaní zamestnania, poskytuje materiálnu pomoc, podporuje rozvoj vzdelávania a talentu baníckych sirôt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok