Do Libanonu posielame lieky i jedlo, záchranný tím zostáva doma

TA3 SITA
11.8.2020 12:02

Slovensko poskytne Libanonu v súvislosti s výbuchom v Bejrúte finančný príspevok 100 000 eur. Vládny špeciál bol naložený zdravotníckym materiálom a potravinami. Materiálna pomoc s hmotnosťou vyše 6 000 kilogramov má hodnotu približne 60 000 eur.

Na finančnej pomoci spolupracovali ministerstvá vnútra, zahraničných vecí, obrany a zdravotníctva spolu s neziskovou organizáciou Človek v ohrození a Vysokou školou zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec na tlačovej besede. Štátna tajomníčka MZ SR Jana Ježíková uviedla, že lieky a zdravotnícky materiál má hmotnosť takmer dvoch ton.

Ide o lieky proti bolesti, infúzne roztoky či obväzy. „Veríme, že táto pomoc pomôže skoršiemu uzdraveniu zranených,“ dodala. „Okamžite po tragických udalostiach v Bejrúte sme chceli poskytnúť prostredníctvom informačného systému Európskej únie pomoc záchranárskych tímov. Do Bejrútu sme plánovali vyslať 20 ľudí - príslušníkov hasičského a záchranného zboru, horskej záchrannej služby, psovodov so psami vycvičenými na vyhľadávanie ľudí, a členov krízového riadenia. Vzhľadom na to, že mnohé krajiny poskytli podobnú pomoc, tak tá naša nebola reflektovaná zo strany Libanonu,“ vysvetlil Mikulec.

4. augusta libanonským hlavným mestom Bejrút otriasla séria výbuchov. Po explózii 2 750 ton dusičnanu amónneho potvrdili úmrtie 135 osôb a približne päťtisíc zranených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok