Konkurencieschopnosť Slovenska je historicky najnižšia

TASR, TA3
5.9.2012 08:29

Slovenská republika sa v hodnotení konkurencieschopnosti prepadla na 71. priečku rebríčka, ktorý hodnotí 144 štátov. Oproti minulému roku tak krajina zaznamenala pokles o dve miesta.

Konkurencieschopnosť Slovenska je historicky najnižšia
SITA

"Ide o historicky najhoršie umiestnenie Slovenska od jeho zaradenia do tohto prestížneho medzinárodného porovnania v roku 1997," informoval výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Róbert Kičina. V rámci porovnania s ostatnými krajinami Európskej únie sa Slovensko dostalo do pozície tretej najmenej konkurencieschopnej krajiny spoločenstva. Nižšie v rebríčku sa nachádzajú už len Rumunsko (78. miesto) a Grécko (96.).

Podľa Kičinu je to spôsobené pretrvávajúcimi bariérami v podnikaní, ktoré sa vládam napriek ich deklaráciám a vyhláseniam nedarí v praxi odstraňovať. "O imidž reformnej krajiny už Slovensko definitívne prišlo a od roku 2004 sa podnikatelia nedočkali nových reforiem, ktoré by zásadným spôsobom zlepšili podmienky na podnikanie," upozornil Kičina.

Slovensko v rebríčku kleslo už šiestykrát v rade a čoraz výraznejšie zaostáva za ostatnými krajinami V4. Hlavnými bariérami, ktoré najviac zhoršujú konkurencieschopnosť krajiny, sú najmä neefektívne fungujúce verejné inštitúcie, nízka vymožiteľnosť práva i vysoký deficit verejných financií. Takisto však slabá efektívnosť verejných výdavkov, nízka kvalita vzdelávacieho systému, neefektívny trh práce, byrokracia, klientelizmus a korupcia.

Konkurencieschopnosť je podľa autorov rebríčka definovaná ako súbor inštitúcií, politík a faktorov, ktoré ovplyvňujú úroveň produktivity krajiny. Skóre Indexu globálnej konkurencieschopnosti je počítané z verejných údajov a dát získaných z prieskumu, ktoré sa vzťahujú k 12 hlavným kategóriám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok