Nemecko si pripomína 40. výročie mníchovskej tragédie

SITA, TA3
5.9.2012 07:24

Nemecko si v stredu pripomína 40. výročie od mníchovského olympijského masakru, pri ktorom po útoku palestínskeho komanda zomrelo 11 izraelských športovcov. Spomienková slávnosť sa uskutoční popoludní o 16.00 hod. na leteckej základni Fürstenfeldbruck západne od Mníchova.

Nemecko si pripomína 40. výročie mníchovskej tragédie
TA3

Na pamiatku obetí teroristického útoku budú v Bavorsku viať v stredu vlajky na pol žrde, ceremónia vyvrcholí ekumenickou bohoslužbou. Útok organizácie Čierny september umožnili aj nedostatočné bezpečnostné opatrenia. Mníchov i Nemecko sa počas olympijských hier chceli prezentovať ako nová krajina, ktorá sa po druhej svetovej vojne zmenila.

Teroristi vnikli 5. septembra 1972 do ubytovacej časti olympijskej dediny, kde zabili dvoch členov izraelského tímu. Ďalších deväť následne zobrali ako rukojemníkov a žiadali prepustenie 232 palestínskych väzňov z izraelských väzníc. Policajná akcia sa skončila veľkým neúspechom, zomrelo pri nej 9 ďalších členov výpravy a jeden z členov bezpečnostných zložiek.

Izrael minulý týždeň zverejnil niektoré doteraz utajené dokumenty z vyšetrovania, podľa ktorých urobila nemecká polícia pri incidente niekoľko chýb a na miesto prišla veľmi neskoro. Problémom bola aj bezpečnosť v olympijskej dedine, z ktorej nechceli urobiť organizátori koncentračný tábor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok