Bejrút sa spamätáva z tragédie. Pomôže krajine aj Slovensko?

TA3 TASR
7.8.2020 07:20

V Libanone v súvislosti s mohutnou explóziu zadržali 16 predstaviteľov bejrútskeho prístavu a colnej správy. Na bývalého ministra práce a riaditeľa prístavu si zas posvietia armádni vyšetrovatelia. Libanonská centrálna banka okrem toho nariadila zmrazenie účtov siedmich členov vedenia prístavu a colnej správy. Aká je niekoľko dní po tragédii v krajine situácia?

Na najmenej 154 stúpol počet obetí mohutných výbuchov, ku ktorým došlo v utorok večer v prístave v libanonskej metropole Bejrút, desiatky ľudí sú stále nezvestné. Zranených je viac ako 5000. Utorkové výbuchy podľa doterajších informácií spôsobil náhodný požiar, ktorý zapálil zásoby asi 2750 ton dusičnanu amónneho.

Libanonské úrady zadržali v súvislosti s výbuchmi vo štvrtok najmenej 16 pracovníkov bejrútskeho prístavu. Mnohé štáty sveta a organizácie vyjadrili sústrasť pozostalým po obetiach a prisľúbili Libanonu zdravotnú i humanitárnu pomoc. Pomoc už do Libanonu vyslali Francúzsko, Katar, Irak, Kuvajt či Česko. Miesto výbuchu už navštívil francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý zároveň vyzval na medzinárodné vyšetrovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok