Ako atómová bomba. Na mieste výbuchu stúpol počet mŕtvych

TA3 TASR
5.8.2020 06:51

Už viac ako 100 obetí a vyše 4000 zranených si vyžiadali mohutné výbuchy v prístave libanonského hlavného mesta Bejrút.V prístave zrejme explodovalo obrovské množstvo chemikálií. Bolo to ako atómová bomba, hodnotili viacerí preživší.

Veľké materiálne škody

Výbuchy spôsobili v meste aj veľmi veľké materiálne škody, najmä v oblasti prístavu. Predpokladá sa preto, že počet obetí ešte stúpne, keďže záchranári ešte neprehľadali ruiny všetkých zrútených a poškodených budov. Libanonská metropola Bejrút bola vyhlásená za oblasť katastrofy a Aún navrhol, aby sa v nej na dva týždne zaviedol výnimočný stav, informovala v noci na stredu televízia CNN. Rada obrany štátu v noci na stredu odporučila, aby na poriadok v meste dozerala armáda.

Zatiaľ nie je jasné, čo výbuchy spôsobilo. Libanonský premiér Hasan Dijáb v noci na stredu žiadal vytvoriť komisiu, ktorá by zistila príčiny a prešetrila okolnosti výbuchov, informovala v stredu televízia al-Džazíra. Prvé výsledky vyšetrovania majú byť známe do piatich dní. Dijáb žiada pre vinníkov za výbuchy prísne tresty. Dijáb už v utorok večer označil za neprijateľné, že v prístavnom sklade bolo šesť rokov uskladnených 2750 ton dusičnanu amónneho, a to bez prijatia potrebných preventívnych a ochranných opatrení.

Ambasády hlásia ranených

Dva výbuchy v bejrútskom prístave, ktoré nasledovali v utorok po 18.10 h miestneho času krátko po sebe, informovala agentúra AFP. Úrady v utorok večer aktualizovanej bilancii pripustili, že počet obetí sa ešte môže zvýšiť. Austrálska vláda v stredu potvrdila, že medzi obeťami je aj jeden Austrálčan. CNN informovala aj o dvoch mŕtvych Filipíncoch.

Viacero cudzincov je aj medzi zranenými. Zranenia utrpeli aj viacerí príslušníci misie OSN v Libanone, uviedli agentúrne zdroje. Mnohé štáty sveta a organizácie, najnovšie Liga arabských štátov, vyjadrili sústrasť pozostalým po obetiach a prisľúbili Libanonu lekársku i humanitárnu pomoc. Pomoc už do Libanonu vyslali Francúzsko, Katar, Irak i Kuvajt.

Zranených hlásia aj ambasády Belgicka, Holandska a Nemecka sídliace v blízkosti prístavu libanonskej metropoly.

Občania Slovenska medzi obeťami ani zranenými nie sú, informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok