Nemáte dosť členov, upozorňujú niekdajšie hnutie Daniela Lipšica

TA3 TASR
4.8.2020 10:00

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán upozorňuje hnutie NOVA na nedostatočný počet členov jej výkonného orgánu. Vyplýva to z uznesenia zo zasadnutia komisie zverejnenom na webe ministerstva vnútra. Podľa zákona musí mať výkonný orgán strany deväť členov. Členom NOVA je podpredseda parlamentu Gábor Grendel a poslankyňa Anna Andrejuvová, obaja pôsobia v klube OĽANO.

Nemáte dosť členov, upozorňujú niekdajšie hnutie Daniela Lipšica
SITA/Jozef Jakubčo

Komisia upozornila na nedostatočný počet členov výkonného orgánu aj mimoparlamentnú stranu Starostovia a nezávislí kandidáti. Počet členov upravuje zákon o politických stranách a politických hnutiach. Zmeny v ňom presadila SNS, nové znenie začalo platiť v roku 2019. Okrem počtu členov strany novela zákona upravila finančné dary a pôžičky strán, zaviedla tiež zmeny v sídle strany či názve.

"Orgánmi strany sú najmä najvyšší, výkonný, rozhodcovský a revízny orgán. Každý orgán strany okrem štatutárneho orgánu musí mať najmenej troch členov, výkonný orgán strany musí mať najmenej deväť členov a najvyšší orgán strany musí mať najmenej 27 členov," hovorí zákon.

Nová väčšina (NOVA) je politické hnutie, ktoré ministerstvo vnútra zaregistrovalo 25. októbra 2012. Jeho lídrom bol vtedy Daniel Lipšic. NOVA sa pred parlamentnými voľbami v roku 2016 i 2020 spojila na kandidačnej listine s hnutím OĽANO. Grendel bol tiež predsedom hnutia, minulý rok hovoril, že chce svoje členstvo v ňom prehodnotiť. V strane pôsobila aj súčasná podpredsedníčka Za ľudí Jana Žitňanská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok