Bývalý kráľ opúšťa Španielsko. Chce sa presťahovať inam

TA3 TASR
3.8.2020 20:56

82-ročný bývalý španielsky kráľ Juan Carlos I. oznámil, že opustí Španielsko a odíde žiť do inej krajiny. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na list, ktorý Juan Carlos poslal svojmu synovi - kráľovi Filipovi VI.

V liste, ktorý zverejnila kráľovská rodina Juan Carlos píše, že sa "v tomto období rozhodol presťahovať preč zo Španielska". Juana Carlosa v súčasnosti vyšetruje Najvyšší súd v súvislosti korupčnými aktivitami.

Vyšetrovanie sa týka výstavby vysokorýchlostnej železnice medzi mestami Medina a Mekka v Saudskej Arábii, v rámci ktorého Juan Carlos údajne prijal od Saudskej Arábie úplatok vo výške 100 miliónov dolárov (85 miliónov eur). Peniaze boli údajne prevedené bez vedomia španielskych finančných úradov na švajčiarske kontá. Vyšetrovatelia uvádzajú, že Juan Carlos sa peniaze navyše pokúsil pred španielskymi úradmi skryť.

Po prepuknutí škandálu pristúpil Filip VI. v marci tohto roka k ráznym opatreniam a od svojho otca sa dištancoval. Odobral mu ročný dôchodok vo výške 194.000 eur a vzdal sa nároku na akýkoľvek netransparentne získaný majetok, ktorý by mal po ňom zdediť. Španielska vláda toto rozhodnutie kráľa privítala. Juan Carlos I. bol kráľom v rokoch 1975-2014. Po tom, čo v roku 2014 odovzdal moc svojmu synovi Filipovi, stratil imunitu pred trestným stíhaním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok