Trubanov konkurent chce presťahovať ŠTS z Banskej Bystrice

TA3 TASR
3.8.2020 13:53

Na post predsedu Špecializovaného trestného súdu kandiduje aj bývalý prokurátor a súčasný sudca ŠTS v Pezinku Ján Buvala. V horizonte troch až piatich rokov by chcel presťahovať pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici do Pezinka. Argumentuje, že spôsobuje problémy sudcom, prokurátorom aj policajtom.

Trubanov konkurent chce presťahovať ŠTS z Banskej Bystrice
TASR/Jaroslav Novák

Ako príklad uviedol väzobnú vec, keď vyšetrovateľ cestuje najprv do Pezinka na Úrad špeciálnej prokuratúry a následne do Banskej Bystrice. Ide o jediné pracovisko, kde sú služby zahŕňajúce aj rozhodovanie o väzobnom stíhaní. Eventuálne by tak chcel súd presťahovať do Pezinka, pripomína, že v ňom okrem súdu sídli aj Úrad špeciálnej prokuratúry.

Problém so službami je medializovaný dlhodobo, služby vedú v Banskej Bystrici štyria sudcovia, čo je podľa Buvalu málo. Jeden z jeho oponentov a donedávna aj predseda ŠTS Michal Truban tvrdí, že sudcovia z Pezinka o služby nemali záujem. "Nikdy takáto ponuka neodznela," reagoval zase Buvala a pripustil, že možno nebol dostatočne statočný, keď to nepožadoval. "Viselo to vo vzduchu a nikto to nechcel otvárať," doplnil.

Čo sa týka vzťahu s médiami a vysvetľovania rozsudkov novinárom, Buvala usúdil, že by s tým v zásade nemal problém. Za zaujímavé by považoval možno spoločné tlačové konferencie predsedu ŠTS a špeciálneho prokurátora. Pripomenul aj problematiku informovania o aktívnych procesoch. Buvala ozrejmil, že už niekoľkokrát zažil, že predvolaný svedok ešte ani nedostane otázku a už vie o čom rozprávať, lebo si to prečítal na webe alebo videl v televízii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok