Pribudli noví infikovaní, najviac prípadov hlási východ

TA3 SITA TASR ČTK
3.8.2020 09:22

Najnovšie pribudlo na Slovensku desať nakazených v piatich okresoch, najviac v Prešove. Vo svete počet infikovaných prekročil 18 miliónov. Britská vláda chce pred príchodom zimy urýchliť diagnostiku, mala by zaviesť nové rýchlotesty, ktoré prinesú výsledky do 90 minút. Udalosti sme s vami sledovali online.

Pribudli noví infikovaní, najviac prípadov hlási východ
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:35 Protilátky na koronavírus má v Taliansku takmer 1,5 milióna ľudí, teda 2,5 % populácie. Vyplýva to zo zverejneného prieskumu talianskeho štatistického úradu INSTAT a tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Je to približne šesťkrát viac, než sa podľa oficiálnych štatistík nakazilo Talianov.

00:31 Brazília hlási ďalších 16 641 prípadov nákazy a 561 úmrtí.

00:10 Epidemiológ Rastislav Maďar pôsobiaci v Česku označil v pondelok na svojom Twitteri večierky na chorvátskom ostrove Pag za súčasť zdroja koronavírusovej nákazy v ČR. Podľa neho sa na večierkoch zúčastnili v priebehu júla aj Česi. Správu na Twitteri pritom sám písal z dovolenky v Chorvátsku.

23:40 Minimálne polovica nemeckých, britských a francúzskych turistov by radšej zrušila dovolenku, ak by museli ísť po návrate do karantény, absolvovať test na nový koronavírus, prípadne počas pobytu nosiť vonku rúško. Ukázal to prieskum spoločnosti YouGov, ktorý sa uskutočnil v dňoch 13. až 23. júla.

23:10 Británia zaznamenala 938 prípadov ochorenia spôsobeného novým koronavírusom, čo je druhý najvyšší denný prírastok od 16. júna. Najviac pozitívnych testov na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, zaznamenali britské úrady 29. júla, keď ich bolo 995.

Britský premiér Boris Johnson v súvislosti so stúpajúcim počtom nových prípadov nákazy COVID-19 v piatok oznámil, že Británia na najmenej dva týždne spomalí uvoľňovanie opatrení zavedených v súvislosti pandémiou koronavírusu.

22:40 Šéfa kancelárie brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara Braga Netta pozitívne otestovali na koronavírus, informovala v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na brazílsku tlačovú agentúru Agencia Brasil. Ide už o siedmeho člena Bolsonarovho vládneho kabinetu, ktorý sa nakazil koronavírusom.

22:10 Predstavitelia zámorskej hokejovej súťaže NHL v pondelok informovali, že nezaznamenali v kluboch žiaden pozitívny test na nový koronavírus. V izolovanom prostredí v kanadských mestách Edmonton a Toronto vykonali viac ako 7000 testov medzi hráčmi, trénermi a ďalšími členmi realizačných tímov. Kluby NHL vstúpili do "bublín" 26. júla.

21:40 Nórsko zvažuje, že pre cestujúcich z Českej republiky znovu zavedie povinnú desaťdňovú karanténu. Podľa nórskych médií to odporučil tamojší Inštitút verejného zdravia. Nórske ministerstvo zdravotníctva bude o návrhu inštitútu rozhodovať v piatok, potvrdil to český rezort diplomacie. Povinnosť izolovať sa pre ľudí z ČR pritom Nórsko zrušilo iba vpolovičke júla.

21:05 Do budapeštianskeho domova dôchodcov na Peštianskej ceste, ktoré je z hľadiska šírenia nákazy novým druhom koronavírusu a úmrtia na COVID-19 najproblematickejším zariadením svojho druhu v Maďarsku, zakázal príslušný vládny úrad prijímať nových seniorov.

20:35 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:05 Grécko vyhlásilo nosenie rúška od utorka za povinné na palubách trajektov plaviacich sa na grécke ostrovy, čím rozšírilo nariadenie aj mimo vnútorných verejných priestorov. Nastal totiž náhly nárast v prípadoch nákazy novým koronavírusom, čo môže ohroziť mimoriadne dôležitú turistickú sezónu.

19:35 V severomaďarskej Rábsko-mošonsko-šopronskej župe sa na rodinnej oslave nakazilo novým druhom koronavírusu 36 ľudí.

19:05 Počet nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Taliansku klesol pod 200 prvýkrát za týždeň - v pondelok bolo zaznamenaných 159 nakazených. Ukazujú to údaje talianskeho ministerstva zdravotníctva.

V Srbsku zistili 258 nových prípadov infekcie, na Covid-19 zomrelo ďalších osem ľudí.

18:30 Osem ďalších ľudí zomrelo na nákazu novým koronavírusom v Srbsku za posledných 24 hodín a v krajine zistili aj 258 nových prípadov infekcie. V pondelok to oznámil srbský krízový štáb. V nemocniciach sa na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom lieči 3554 pacientov a 146 z nich je napojených na pľúcny ventilátor, uviedol epidemiológ Predrag Kon.

17:20 Európska komisia schválila presmerovanie finančných prostriedkov z politiky súdržnosti na zmiernenie dôsledkov pandémie nového koronavírusu. Upravila program Interreg, ktorý je určený na spoločný rozvoj v slovensko-maďarských prihraničných regiónoch s finančnou podporou Európskej únie.

16:44 Na internom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove sa vyskytlo ochorenie Covid-19. Príbuzný pacienta, ktorý tam bol hospitalizovaný, tvrdí, že pacienta s ochorením Covid-19 dali na izbu k jeho otcovi a následne ochorenie zistili aj u neho. Nemocnica argumentuje, že rýchlotest u pacienta bol negatívny, ochorenie sa potvrdilo až pri ďalšom odbere.

16:30 Aktuálne je na Slovensku 56 odberových miest rozložených po celej krajine tak, aby reflektovali aktuálne potreby a epidemiologickú situáciu. Informuje o tom ministerstvo zdravotníctva. Zoznam odberových miest je verejne dostupný na webe: www.korona.gov.sk/poziadat-o-vysetrenie-na-covid-19.

16:16 Slovensko objednalo tri milióny vakcín proti ochoreniu Covid-19. Zatiaľ síce nie sú dostupné, ale diskusia o povinnosti a dobrovoľnosti očkovania je už v plnom prúde. Odborníci ale hovoria, že najprv si treba počkať na konkrétnu vakcínu a až potom rozhodnúť, ktoré skupiny obyvateľstva treba očkovať.

15:48 České ministerstvo zdravotníctva v pondelok ukázalo aktuálnu mapu Česka podľa epidemiologického rizika v jednotlivých okresoch. Okresy v krajine sú biele, maximálne zelené.

15:46 Európska komisia ukončila prípravné rozhovory s farmaceutickou spoločnosťou Sanofi o nákupe potenciálnej vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Zamýšľaná zmluva so Sanofi by umožnila nakúpiť vakcínu pre všetky členské štáty EÚ. Zámerom je, aby EK mala po preukázaní bezpečnosti a účinnosti vakcíny k dispozícii zmluvný rámec na nákup 300 mil. dávok v mene všetkých členských štátov EÚ. Komisia rokuje aj s inými výrobcami vakcín.

15:40 V Chorvátsku zistili za posledných 24 hodín 34 nových prípadov nákazy koronavírusom a v súčasnosti je tam 703 aktívnych prípadov infekcie, pričom ďalší štyria ľudia zomreli. Informovala o tom štátna komisia pre riešenie situácie s koronavírusovým ochorením Covid-19.

15:30 Nový koronavírus sa na človeka možno nepreniesol v čínskom meste Wu-chan, uviedol riaditeľ núdzových operácií WHO Mike Ryan. Ryan zároveň oznámil rozsiahle štúdie s cieľom nájsť zvieracie druhy, z ktorých sa vírus môže preniesť na človeka. "Fakt, že sa vo Wu-chane spustil poplach, neznamená, že sa tam aj vírus preniesol na človeka," povedal Ryan.

15:18 Expertný tím Svetovej zdravotníckej organizácie v Číne, ktorého úlohou bolo vypracovať podklady pre vyšetrovanie živočíšneho pôvodu koronavírusovej pandémie, ukončil svoju misiu "Tím WHO ukončil svoju misiu, ktorej cieľom bolo položiť základy ďalšiemu spoločnému úsiliu identifikovať pôvod vírusu SARS-CoV-2," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnej tlačovej konferencii.

15:00 Nemecká spolková vláda odsúdila v pondelok hromadné porušovanie epidemiologických opatrení, ku ktorým došlov uliciach Berlína na víkendových demonštráciách proti týmto obmedzeniam. Podľa hovorkyne spolkovej vlády Ulrike Demmerovej demonštranti, ktorí si odmietli zakrývať tvár rúškami či dodržiavať bezpečné rozstupy, využili svoje právo zhromažďovať sa, no to ich neospravedlňuje. Zmienené právo je síce "dôležité", no "zábery, ktoré sme videli uplynulý víkend, sú neprijateľné".

14:53 Tímy odborníkov po celom svete hľadajú účinnú vakcínu proti nákaze novým koranavírusom. Niekoľko výrobcov už ohlásilo tretiu fázu testovania a budú očkovať tisícky dobrovoľníkov. Až po týchto výsledkoch sa postupne dostanú na trh účinné vakcíny. U nás sa diskutuje už aj na tému, či bude očkovanie povinné alebo len na dobrovoľnej báze. Viac nám povedal vedecký pracovník z Biomedicínskeho centra Boris Klempa.

14:41 V súvislosti so šírením nákazy novým koronavírusom sa v okrese a v Bánovce nad Bebravou sprísnili opatrenia. Tie už prijal krízový štáb mesta. "Odporučili sme zakázať hromadné kultúrno-spoločenské akcie, aby sme minimalizovali sociálny kontakt. Zároveň sa zvýšila dezinfekcia na určitých miestach, kde je zvýšený počet ľudí. Apelovali sme i na podnikateľov, aby si neorganizovali voľnočasové akcie," dodala Bučková.

14:30 Hygienici objavili v jednej z firiem v Bánovciach nad Bebravou nové ohnisko nákazy novým koronavírusom. Pozitívne testovaných tam bolo 12 osôb, hygienici nariadili zamestnancom karanténu. Potvrdila to regionálna hygienička Ľudmila Bučková. "Ide o nové ohnisko nákazy z minulého týždňa. V súvislosti s lokálnou epidémiou sme otestovali približne 120 ľudí. Testovali sme všetkých stálych zamestnancov, ktorých je 110, ako i živnostníkov," povedala Bučková.

13:48 Aktivita v spracovateľskom priemysle eurozóny v júli po prvý raz od začiatku roka vzrástla. Dôvodom je postupné oživovanie dopytu, v dôsledku uvoľňovania opatrení proti šíreniu koronavírusu.

13:35 "Zväčša ide o aktívne dohľadané prípady, epidemiologické vyšetrovanie v niektorých prípadoch ešte pokračuje. Úzkym kontaktom pozitívne testovaných osôb je nariadená domáca izolácia," píše Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky o nových prípadoch nákazy, ktoré odhalilo testovanie počas uplynulého dňa.

13:20 Letoviská na pobreží Atlantického oceána, malebné promenády pri rieke Loire či farmárske trhoviská v Alpách sa ocitli medzi desiatkami miest vo Francúzsku, kde budú musieť ľudia po novom nosiť rúška na tvárach aj vo vonkajších priestoroch. Spomenuté nariadenie ešte viac vystupňovalo tlak na francúzsku vládu, aby celoplošne zaviedla nosenie rúšok v exteriéroch.

12:41 Rusko dnes oznámilo 5394 nových prípadov nákazy koronavírusom a 79 úmrtí za uplynulých 24 hodín. O deň skôr to bolo 5422 nových prípadov a 70 úmrtí.

12:06 Desaťtisíce žiakov na severe Nemecka sa pre pandémiu po takmer piatich mesiacoch v pondelok vrátili do škôl. Z celkového počtu 16 nemeckých spolkových krajín je Meklenbursko-Predpomoransko prvou, ktorá ukončila študentom letnú prestávku. Do školských lavíc si prvýkrát od marcového uzatvorenia opätovne zasadne 152 000 žiakov.

11:46 V druhom najväčšom austrálskom meste Melbourne budú od polnoci zo stredy na štvrtok otvorené iba obchody poskytujúce základné tovary a služby. Oznámili to tamojšie úrady, ktoré sa tak pokúšajú zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu. Premiér austrálskeho štátu Viktória Daniel Andrews oznámil, že väčšina obchodov v Melbourne s výnimkou supermarketov, lekární a obchodov s alkoholom bude povinná od stredajšej polnoci miestneho času zatvoriť svoje prevádzky.

11:27 Rusko plánuje do konca tohto roka každý mesiac vyrobiť niekoľko miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu. Informoval o tom ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov. "Podľa predčasných odhadov budeme môcť zaručiť výrobu desiatok tisíc dávok vakcíny za mesiac s nárastom na niekoľko miliónov do začiatku nasledujúceho roka," spresnil minister.

11:08 Verejnosti je stále k dispozícii 36 telefonických liniek, na ktorých odborníci z regionálnych úradov verejného zdravotníctva poskytujú informácie v súvislosti s ochorením Covid-19. Fungujú v pracovných dňoch v čase od 8.00 h do 15.00 h. Telefonické kontakty na regionálne úrady, rovnako ako aj ďalšie e-mailové kontakty, je možné nájsť na webe ÚVZ SR.

10:50 Priemerný počet nových prípadov novej koronavírusovej infekcie v Belgicku aj naďalej rastie. V období medzi 24. júlom a 30. júlom to bolo v priemere 490,7 prípadu za deň. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom to predstavuje nárast o 68 percent.

10:38 V Iráne údajne zomrelo na koronavírus až trikrát viac ľudí, než uvádza tamojšia vláda, napísal to web stanice BBC. Podľa neverejných vládnych záznamov si koronavírus do 20. júla vyžiadal takmer 42 000 obetí, iránske ministerstvo zdravotníctva však dovtedy nahlásilo iba 14 405 prípadov. Počty nakazených sa taktiež líšia takmer o polovicu. Teherán hlási 278 827 infikovaných, BBC však tvrdí, že nakazených môže byť až 451 024 obyvateľov.

10:23 Indické generálne riaditeľstvo pre civilné letectvo v súvislosti s pandémiou koronavírusu predĺžilo zákaz medzinárodných letov až do konca augusta. Nové nariadenie sa nevzťahuje na niekoľko výnimiek s USA, Francúzskom a Nemeckom. Tie majú prispieť k postupnému obnoveniu civilnej dopravy.

10:15 Britská vláda chce v nemocniciach a opatrovateľských zariadeniach v sieti NHS (Národná zdravotná služba) zaviesť dva nové rýchlotesty na zistenie Covid-19, ktoré majú priniesť výsledky do 90 minút. Cieľom tohto opatrenia je urýchlenie diagnostiky pred príchodom zimy a odlíšenie prípadov infekcie novým druhom koronavírusu od chrípky. Viacerých odborníkov však rozhodnutie vlády prekvapilo.

10:13 "Vyzývame občanov, aby boli zodpovední a po návrate z rizikovej krajiny si splnili povinnosť registrácie a absolvovania vyšetrenia na COVID-19," píše na svojom Facebooku ministerstvo zdravotníctva. Registračný formulár môžete vyplniť jednoducho, na stránke www.korona.gov.sk/ehranica.

10:05 Počet potvrdených nakazených stúpol v Maďarsku v uplynulých 24 hodinách o deväť - na celkových 4544. Na ochorenie Covid-19 tam zároveň počas posledného dňa nikto nezomrel, počet obetí tak zostáva 597, informoval vládny server koronavirus.gov.hu.

10:03 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:42 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali 102 nových prípadov nákazy koronavírusom, aktívnych prípadov je 4811. Urobili 4528 testov. Od začiatku pandémie v krajine testy potvrdili spolu 16 800 infikovaných, celkový počet úmrtí je 384.

9:37 Máme 13 hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, z toho jeden je na JIS a jeden na pľúcnej ventilácii.

9:35 Máme štyroch nových vyliečených pacientov, spolu ich je 1746.

9:30 Počas uplynulého dňa urobili spolu 766 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2354 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

9:20 Na Slovensku pribudlo 10 nových prípadov nákazy, údaje o počte testovaných zatiaľ nie sú k dispozícii. Najviac nových prípadov evidujú v Prešove, kde pribudlo päť nakazených. Dvoch infikovaných má Nové Mesto nad Váhom. Po jednom prípade evidujú okresy Galanta, Kysucké Nové Mesto a Sabinov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

okresy-pon_0a140370-bc9e-5e56.png

9:05 Počas najťažšieho obdobia koronakrízy sa o bezpečnosť Slovákov staralo 10 036 policajtov. Informuje o tom Polícia SR na sociálnej sieti. Policajti kontrolovali hraničné priechody a karanténne zariadenia, dodržiavanie karanténnych opatrení počas Veľkej noci, či sprevádzali repatriantov a dohliadali na ich umiestnenie do karanténnych zariadení. Okrem toho polícia strážila uzavreté osady, pošty počas vyplácania sociálnych dávok či nemocnice.

8:30 Britská vláda chce v nemocniciach a opatrovateľských zariadeniach v sieti NHS (Národná zdravotná služba) zaviesť dva nové rýchlotesty, ktoré majú priniesť výsledky do 90 minút. Na vykonanie testov nie je potrebný vyškolený zdravotnícky personál, takže sa môžu robiť aj mimo zdravotníckych zariadení. Viacerých odborníkov však rozhodnutie vlády prekvapilo, pretože testy od spomínaných výrobcov sú takmer neznáme a o ich výsledkoch neboli zverejnené nijaké údaje.

8:00 Krátko po reštarte sezóny sa ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový druh koronavírusu, zistilo na najmenej dvoch výletných lodiach — na jednej v Arktíde a na druhej v Tichomorí. Najmenej 40 cestujúcich a členov posádky lode MS Roald Amundsen malo pozitívny výsledok testu na nový druh koronavírusu. Úrady sa preto snažia kontaktovať stovky cestujúcich, ktorí sa zúčastnili na ostatných dvoch plavbách v Arktíde.

Vo svojich kajutách musia zostať aj cestujúci na palube lode Paul Gauguin kotviacej v Papeete na tichomorskom ostrove Tahiti, ktorý je súčasťou Francúzskej Polynézie. Stalo sa tak po tom, čo lodný lekár odhalil počas plavby medzi ostrovmi Bora Bora a Rangiroa pozitívny prípad COVIDu-19.

7:30 Filipínsky prezident Rodrigo Duterte oznámil, že nariadil sprísnenie obmedzení na zabránenie šírenia nového druhu koronavírusu v hlavnom meste Manila a ďalších provinciách. Urobí tak v čase, keď počet potvrdených prípadov prekročil 100.000.

Nové obmedzenia, nazvané "modifikovaná rozšírená karanténa", začnú platiť o utorok o polnoci v oblasti Manily, kde žije viac ako 12 miliónov ľudí, a provinciách Laguna, Cavite, Rizal a Bulacan. Zostať doma budú musieť osoby mladšie ako 21 rokov, ľudia nad 60 rokov, osoby z rizikových skupín a tehotné ženy. Výnimky sa vzťahujú na zabezpečenie základných životných potrieb a cesty do práce.

7:00 Počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu zaznamenaných na celom svete prekročil hranicu 18 miliónov. K nedeli večer bolo globálne registrovaných najmenej 18.011.763 prípadov nákazy. Viac ako polovica z nich bola zaznamenaná v USA, Latinskej Amerike a karibskej oblasti.

6:30 Bez finančnej podpory nebude môcť pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu viac ako 23 percent študentov. Vyplýva to z prieskumu Študentskej rady vysokých škôl a Slovenskej akreditačnej agentúry.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v nedeľu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok