Lukašenko nič neskrýva, v kauze zadržaných chce spolupracovať

TA3 TASR
1.8.2020 20:35

Bielorusko je pripravené na spoluprácu s Moskvou v prípade zadržaných ruských občanov, vyhlásil v sobotu bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Lukašenko: Potrebujeme pravdu

"Nebudeme stavať politiku na klamstvách. Nenájdeme riešenie, ak budeme na seba kričať. Preto, ak chce ktorýkoľvek z Rusov získať ďalšie informácie, sme vždy otvorení. Nič neskrývame, ale potrebujeme pravdu," povedal Lukašenko na schôdzke s riaditeľom bieloruského Výboru štátnej bezpečnosti Valerijom Vakuľčikom a predsedom Vyšetrovacieho výboru Ivanom Noskevišom. Citovala ho agentúra BelTA, na ktorú sa odvolala agentúra TASS.

Lukašenko uviedol, že 33 ruských mužov zadržaných v Bielorusku patrilo k prvej skupine z celkovo 180-200 osôb, ktoré mali byť vyslané do krajiny, aby tam destabilizovali situáciu. Lukašenko zároveň nariadil orgánom činným v trestnom konaní, aby neprijali tvrdé opatrenia voči zadržaným Rusom. "Určite sú vinní, ale nie toľko, že by sa proti nim mali prijať nejaké prísne opatrenia. Sú to vojaci. Dostali rozkazy a odišli. Musíme rokovať s tými, ktorí vydali rozkazy a poslali ich sem," povedal bieloruský prezident.

Provokácia pred voľbami?

Výbor štátnej bezpečnosti oznámil, že v stredu skoro ráno zadržali v sanatóriu pri metropole Minsk 32 ľudí z tzv. Vagnerovej armády, súkromnej vojenskej spoločnosti, ktorú údajne ovláda spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina a ktorá pôsobí okrem Ukrajiny aj v Sýrii a Líbyi. Ďalšieho muža zadržali na juhu Bieloruska.

KGB tvrdí, že zadržaní mali za úlohu pripraviť v Bielorusku provokácie pred prezidentskými voľbami, ktoré sú vypísané na 9. augusta. Spolu s nimi pricestovala do Bieloruska údajne aj ďalšia skupina pozostávajúca z asi 170 žoldnierov. Ruskí občania zadržaní pri Minsku pre podozrenie z plánovania teroristických útokov mali namierené do iného štátu, a to do Turecka, uviedlo podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy ruské veľvyslanectvo v Bielorusku. Podľa ruských diplomatov zmeškali Rusi svoj let, preto sa presunuli do penziónu Belorusočka v obci Ždanoviči, vzdialenej asi štyri kilometre od Minsku, kde ich zadržali bieloruské bezpečnostné zložky.

Vydanie žiada Ukrajina

Ukrajinská prokuratúra sa v piatok obrátila na bieloruské úrady so žiadosťou o vydanie 28 žoldnierov z ruskej súkromnej vojenskej spoločnosti. Kyjev ich podozrieva z účasti na násilnostiach v Donbase a žiada ich vydanie na stíhanie na Ukrajine, informoval spravodajský portál Novaja gazeta.

Podľa NG ukrajinská generálna prokuratúra informovala, že niektorí zo žoldnierov majú ako druhé ukrajinské občianstvo. Ukrajinská generálna prokuratúra v piatok spresnila, že občanmi Ukrajiny je deväť zo zadržaných. Kremeľ trvá na tom, že všetci by mali byť považovaní za Rusov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok