Pribudli desiatky nových prípadov, ale aj vyliečených pacientov

TA3 TASR SITA ČTK
1.8.2020 09:35

Európska komisia sa s farmaceutickou spoločnosťou dohodla na dodaní 300 miliónov dávok vakcíny. Ešte však musí prejsť bezpečnostnými testami. Koronavírus sa stále šíri a nakazených pribúda, aj z toho dôvodu niektoré krajiny odložili uvoľňovanie opatrení. Ako sa situácia bude ďalej vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Pribudli desiatky nových prípadov, ale aj vyliečených pacientov
TASR/Radovan Stoklasa

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:51 Svetová zdravotnícka organizácia varovala, že koronavírusová pandémia bude pravdepodobne trvať "dlho". Vyjadrenie prišlo po zasadnutí krízového výboru tejto špecializovanej inštitúcie OSN, ktorý posudzoval krízu šesť mesiacov po vyhlásení celosvetovej výstrahy, informovala agentúra AFP.

Výbor "poukázal na očakávané dlhé trvanie tejto pandémie COVID-19", uviedla WHO vo vyhlásení a varovala pred hrozbou "únavy pri reakcii" na pandémiu v dôsledku socioekonomického tlaku, ktorému sú vystavené krajiny sveta.

22:39 Policajti v nemeckej metropole Berlín rozohnali v sobotu veľkú demonštráciu proti obmedzeniam zavedeným počas boja proti koronavírusovej pandémii. Protest sa konal napriek rastúcim počtom nakazených v krajine, informovala agentúra DPA.

Usporiadatelia zhromaždenia nedokázali zaistiť dodržiavanie bezpečnostných predpisov, uviedol pre DPA hovorca polície, ktorá na sociálnej sieti oznámila aj trestné oznámenie voči organizátorom z tohto dôvodu. Polícia oznámila okolo 20.000 účastníkom ukončenie podujatia a keď sa niektorí odmietli rozísť, upozornila ich, že sa dopúšťajú priestupkov, čo viedlo k ďalším hlasným prejavom nespokojnosti. Policajti tiež odviedli viacero organizátorov z pódia.

22:02 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Azerbajdžane sa za posledných 24 hodín zvýšil o 278 na celkovo 32.157. Uviedlo to v sobotu tamojšie národné centrum boja proti koronavírusu.

21:20 Počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Afrike stúpol za posledných 24 hodín o 19.976 na celkovo 928.320. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na Svetovú zdravotnícku organizáciu.

19:52 Zamestnanec úradu rakúskeho kancelára mal pozitívny test na koronavírus. Oznámili to tamojšie úrady. Podľa nich daná osoba nepracovala priamo s kancelárom Sebastianom Kurzom. Rakúska tlačová agentúra APA s odvolaním sa na úrad kancelára informovala, že nákaza zamestnanca nenarušila prácu úradu a dve osoby, ktoré boli v kontakte s nakazeným, mali negatívne testy.

18:13 Nemeckí vedci plánujú vykonať 22. augusta v lipskej aréne experiment v podobe hudobného koncertu s účasťou 4000 dobrovoľníkov, kde sa pokúsia zistiť, ako sa nový koronavírus šíri na masových zhromaždeniach a ako tam ochrániť ľudí pred rizikom infekcie.

Do projektu s názvom Restart-19 vedci stále hľadajú dobrovoľníkov, ktorý sa tohto experimentu zúčastnia. Doteraz sa prihlásilo 1400 ľudí, no projekt ráta s účasťou 4000 zdravých ľudí vo veku od 18 do 50 rokov. Projektu sa totiž budú môcť podľa portálu Deutsche Welle zúčastniť iba ľudia s negatívnym výsledkom testu na prítomnosť ochorenia COVID-19.

17:17 Približne 15.000 ľudí vyšlo v sobotu do ulíc nemeckej metropoly Berlín, aby vyjadrili svoj nesúhlas s obmedzeniami, ktoré v súvislosti s rastúcim počtom prípadov nákazy novým koronavírusom zaviedla vláda. Protestujúci pískali, volali po "slobode" a "odpore", pričom skandujúc označili pandémiu koronavírusu za "najväčšiu konšpiračnú teóriu".

berlin_0a140370-87ed-128b.jpg

16:34 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1172 na celkovo 71.056, informovala v sobotu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany.

16:20 Viaceré univerzity v Maďarsku sa pre obavy z možnej druhej vlny koronavírusu chystajú zaviesť v prvom semestri akademického roka 2020/2021 hybridné vyučovanie, ktoré bude pozostávať z prezenčného vyučovania aj výučby prostredníctvom internetu. Informuje o tom portál Hungary Today s tým, že niektoré univerzity sa zase rozhodli fungovať len prezenčne.

15:31 Juhoafrický atlét a svetový rekordér v behu na 400 metrov Wayde Van Niekerk mal pozitívny test na koronavírus. Nakazil sa počas tréningového pobytu v talianskej Gemone.

15:00 Deti mladšie ako päť rokov s miernymi či stredne vážnymi príznakmi ochorenia COVID-19 majú v nose oveľa vyššiu úroveň genetického materiálu vírusu ako staršie deti alebo dospelí. Tvrdí to nová štúdia americkej Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago.

14:30 České pivovarníctvo, vrátane dodávateľov, rozvozu a odberateľov, zaznamenalo počas núdzového stavu v krajine vyhláseného v dôsledku šírenia nového koronavírusu straty za viac než 4,7 miliardy Kč (179,56 milióna eur). Vyplýva to zo štúdie Centra ekonomických a trhových analýz (CETA), ktorú zverejnil denník Právo.

Najväčšie škody spôsobilo zatvorenie gastronomických zariadení. Predaj piva v krčmách, baroch a reštauráciách klesol za obdobie marec až máj o 55 %, fyzicky o 728.000 hektolitrov. V nerealizovaných tržbách to predstavuje okolo 4,2 miliardy Kč, uviedol server novinky.cz, ktorý sa odvolal na informácie denníka Právo.

14:00 Napriek tlaku pandémie nového koronavírusu, ktorá obmedzila pohyb ľudí a zasiahla do predaja niektorých humánnych a veterinárnych liečiv, zaznamenal americký farmaceutický koncern Merck rast zisku o viac než desatinu. Prispelo k tomu najmä znižovanie nákladov. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov. Tržby síce klesli, aj tie však podobne ako zisk prekonali odhady trhov.

13:30 Poľsko hlási ďalší rekordný nárast počtu pozitívnych prípadov infekcie novým koronavírusom. Za uplynulý deň ich pribudlo 658. Najviac pozitívnych nálezov zaregistrovali v Sliezsku.

13:00 Dôležitý taliansky prístav Terst výrazne pocítil dôsledky koronakrízy. Objem vybavených nákladov v 1. polroku medziročne klesol o 14 % na 26,2 milióna ton. V oblasti kontajnerovej prepravy dosiahol pokles 4 % na 376.250 TEU jednotiek (Twenty-foot for equivalent unit). Príčinou je pokles kontajnerovej prepravy na lodiach z Turecka.

12:30 Nemecký minister ekonomiky Peter Altmaier vo svetle stúpajúceho počtu nových prípadov v krajine vyhlásil, že požaduje prísnejšie tresty pre tých, ktorí porušujú príslušné zdravotnícke nariadenia. "Každý, kto zámerne ohrozí iných, musí očakávať, že to preňho bude mať vážne dôsledky. Nesmieme ohroziť proces zotavovania," uviedol Altmaier v rozhovore.

12:00 Britská akadémia filmového a televízneho umenia BAFTA udelila ocenenia v oblasti televíznej tvorby. V kategórii malých televíznych seriálov si prestížnu cenu odnieslo dielo Černobyl od televíznej stanice Sky Atlantic. Seriál o černobylskej katastrofe získal cenu aj za mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

11:30 Mnohé regióny Európy postihli tento týždeň silné horúčavy. Na mnohých miestach - od Británie po Taliansko - namerali v piatok teploty blížiace sa k 40 stupňov Celzia. V tejto situácii mnohé štáty či regióny a mestá pre nárast počtu nakazených sprísnili nariadenia platné počas krízy vyvolanej koronavírusom a žiadajú od ľudí, aby nosili rúška alebo respirátory aj v exteriéri.

11:00 Počet potvrdených prípadov v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 5462 na celkovo 845.443 nakazených osôb. Ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 95 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 14.058.

10:30 Ako informuje portál korona.gov.sk, počet hospitalizovaných pacientov zostáva na čísle 29. Z toho má ochorenie COVID-19 potvrdené 13 ľudí. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je jeden pacient, rovnako jeden potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Sedemdňový kĺzavý medián má hodnotu 27. Aktívnych je momentálne 566 prípadov.

Po piatkovom testovaní pribudlo 13 prípadov v okrese Bratislava. Osem nakazených potvrdili v okrese Bánovce nad Bebravou, sedem v okrese Galanta. Po troch nových prípadoch evidujú v okresoch Trenčín a Nové Mesto nad Váhom. Po dva prípady zaznamenali v okresoch Prievidza, Martin a Žilina. Zhodne po jednom novom infikovanom majú okresy Senec, Banská Bystrica, Zvolen, Prešov a Humenné.

10:00 Fínsko od soboty povoľuje hromadné podujatia s účasťou do 500 ľudí vzhľadom k nízkemu počtu prípadov nákazy novým koronavírusom. Uvoľňovanie reštriktívnych opatrení sa týka aj podujatí konajúcich sa v interiéroch, pod podmienkou dodržania bezpečnostných opatrení na zamedzenie šírenia vírusu. Fínska vláda takisto odvoláva svoje odporúčanie pracovať výlučne z domu.

9:30 V piatok pribudlo 45 nakazených koronavírusom. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk. Od prepuknutia pandémie sa tak na Slovensku infikovalo už 2 337 ľudí. Laboratóriá v piatok urobili takmer 2 900 testov, spolu otestovali už vyše 264 000 vzoriek. Nepribudlo žiadne úmrtie, aktuálne ochoreniu COVID-19 podľahlo 29 ľudí. Vyliečilo sa 47 ďalších pacientov. Počet ľudí, ktorí prekonali koronavírus, tak stúpol na 1 742.

9:00 V Spojených štátoch amerických zomrelo na komplikácie nákazy koronavírusom 1453 pacientov. Ide o najvyšší denný prírastok obetí od 27. mája. Celkový počet obetí sa tak priblížil k hranici 154 000. Celkový počet ľudí, u ktorých v USA potvrdili pozitívny nález na koronavírus, sa zvýšil na 4 580 000.

8:30 Grécko od soboty zavádza opäť povinnosť nosiť rúška na verejnosti v priestoroch interiérov budov. "Nosenie rúšok je povinné vo všetkých interiéroch počas celého mesiaca august," štátny tajomník ministerstva civilnej ochrany Nikos Hardalias oznámil v mimoriadnom prejave k situácii v Grécku. "Dodržiavanie opatrení v posledných dňoch poľavilo a zaznamenali sme masové zhromaždenia. To sa odzrkadlilo v dennom náraste nových prípadov," vyhlásil Hardalias.

8:00 Veľká Británia v dôsledku narastajúceho počtu prípadov koronavírusu odkladá plánované uvoľňovanie opatrení najmenej o dva týždne. Obmedzenia sa mali zmierniť už od soboty.

7:30 Európska komisia sa s francúzskou farmaceutickou spoločnosťou dohodla na dodaní 300 miliónov dávok vakcíny vyvíjanej proti ochoreniu COVID-19. V prípade, že klinické testy dokážu bezpečnosť očkovacej látky, si ju môžu kúpiť všetky členské štáty Európskej únie.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok