Hľadá sa odsúdený Jozef Majský. Vydali naňho európsky zatykač

TA3 SITA TASR
30.7.2020 15:54

Na niekdajšieho veľkopodnikateľa Jozefa Majského, ktorého po mnohých rokoch obštrukcií právoplatne odsúdili v kauze nebankoviek, vydali európsky zatykač. Polícia po ňom vyhlásila pátranie. Majský by sa mal nachádzať v ČR a konať by teraz mali tamojšie orgány.

Hľadá sa odsúdený Jozef Majský. Vydali naňho európsky zatykač
SITA/Martin Medňanský

Verdikt po 16 rokoch prieťahov

O vyhlásení pátrania informovalo Sme. „Európsky zatýkací rozkaz vydaný Najvyšším súdom vo vzťahu k trestnému stíhaniu Jozefa M. bol dnešným dňom odvolaný, následne Najvyšší súd vydal EZR na účel výkonu trestu odňatia slobody,“ spresnila podľa portálu hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. Majský by sa mal nachádzať v Česku a konať by mali tamojšie orgány.

Najvyšší súd v stredu po 16 rokoch prieťahov zamietol jeho odvolanie v kauze tunelovania nebankoviek a potvrdil mu deväťročný trest za mrežami. Rozsudok NS SR je právoplatný. Pojednávanie sa opäť konalo bez Majského prítomnosti.

ooo_c0a80501-d1c9-804f.jpg

„Spravodlivosť a zákonnosť dobehla ďalšieho, kto si celý život myslel, že je nad zákonom, a že sa obštrukciami zákonnosti vyhne. Nestalo sa tak,“ uviedol po verejnom zasadnutí špecializovaného súdu prokurátor Ján Šanta. Ten nečakal, že NS SR dnes vyriekne verdikt k odvolaniu. „Je to kus môjho života spojených s touto kauzou. Obžalobu som podával v novembri 2004, je to proces s mega obštrukciami. Museli sme prekonávať stovky prekážok“ dodal Šanta.

Advokát Majského Peter Filip považuje väčšinu skutočností, ktoré súd povedal, za nesprávne interpretované. „Určite využijem všetky zákonné postupy, ako zvrátiť toto konanie, ktoré považujem za nezákonné,“ uviedol. Podľa Filipa Majský nespravil chybu, že nereagoval na oznámenie o verejnom zasadnutí, ktoré tak pokračovalo aj bez jeho účasti. Hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová uviedla, že proti rozhodnutiu nie je žiaden ďalší riadny opravný prostriedok prípustný.

Niektorí si trest odsedeli, iní sú po smrti

Proces s Majským sa ťahal tak dlho, že niektorí z aktérov už nie sú medzi živými, iní si už trest odpykali. Špecializovaný trestný súd odsúdil v roku 2015 Dávida Brtvu na deväť rokov, Patrika Pachingera na sedem rokov a Majského neprávoplatne na deväť rokov väzenia v súvislosti s kauzou skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest. Brtvu už podmienečne prepustili z výkonu trestu.

Podľa rozsudku Jozef Majský, Dávid Brtva a Patrik Pachinger vytváraním falošných pohľadávok voči nebankovým spoločnostiam v období medzi septembrom 2001 a februárom 2002 spôsobili týmto inštitúciám škodu 448 miliónov slovenských korún.

Zo zatvorených pobočiek nebankových spoločností sa obohatili o 53 miliónov korún. Činnosť trojice podľa obžaloby riadil Majský, ktorý „zadával úlohy a zabezpečoval prostriedky“. Vtedajší majitelia spoločností Dávid Brtva a Patrik Pachinger zase falšovali potrebné dokumenty. K usvedčeniu Jozefa Majského, Dávida Brtvu a Patrika Pachingera dopomohli aj svedecké výpovede vrátane výpovedí odsúdených Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka. Tí sú už po smrti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok