Zápasom Dinamo - Omsk štartuje KHL, Slovan s Donbassom

TASR
3.9.2012 15:06

Tradičným otváracím zápasom odštartuje v utorok 4. septembra už piaty ročník Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). O 17.30 h SELČ sa v ňom predstavia obhajca majstrovského titulu a držiteľ Gagarinovho pohára Dinamo Moskva a neúspešný finalista Avangard Omsk, tento súboj sa bude hrať aj o Pohár Lokomotivu.

Zápasom Dinamo - Omsk štartuje KHL, Slovan s Donbassom
SITA

V nastávajúcom ročníku sa predstaví doteraz najvyšší počet 26 tímov, premiéru zažijú osemnásobný slovenský majster Slovan Bratislava a ukrajinský Donbass Doneck.

Po ročnej pauze sa do súťaže vrátil ťažko skúšaný Lokomotiv Jaroslavľ, ktorý pri štarte lanskej sezóny postihla obrovská letecká havária, pri ktorej zahynul kompletný tím aj so slovenským útočníkom Pavlom Demitrom. Novým, aspoň čo do lokality, bude aj HC Lev Praha.  V novom ročníku nadviaže na lanské účinkovanie HC Lev Poprad. Všetky tímy sú rozdelené do štyroch divízií. Bobrovova, do ktorej spadajú aj Slovan, Donbass a Lev Praha a Tarasovova patria pod Západnú konferenciu, Černyševova a Charlamovova do Východnej konferencie. V rámci základnej časti čaká na každé mužstvo 52 zápasov. Najlepších osem tímov z každej konferencie (spolu 16) postúpi do druhej fázy play off. V nej postupne odohrajú štvrťfinále, semifinále a finále konferencií. Ich víťazi si to potom rozdajú vo finále o Gagarinov pohár a nový majster bude známy najneskôr 19. apríla.

Okrem slovenských hráčov v tíme Slovana sa v novom ročníku tejto nadnárodnej súťaže, pasovanej po NHL za druhú najkvalitnejšiu súťaž na svete, predstaví ďalších 22. Najviac im má vo svojom strede pražský Lev - sedem (Juraj Mikuš, Michal Sersen, Ľuboš Bartečko, Lukáš Cingeľ, Marcel Hossa, Juraj Mikúš, Tomáš Surový). Trojica Slovákov bude hrať v Donbasse (Ján Laco, Jaroslav Obšut, Peter Podhradský), pričom tento ukrajinský tím povedie ich krajan Július Šupler, ktorý tak po CSKA Moskva, Diname Riga, Lokomotive Jaroslavľ a Diname Mins, povedie v KHL už piaty klub. Po dvoch Slovákoch budú mať v tíme Avtomobilist Jekaterinburg (Branislav Mezei, Rastislav Špirko) a Spartak Moskva (Branko Radivojevič, Štefan Ružička). Sedem klubov bude mať iba jedného Slováka - Amur Chabarovsk (Ján Lašák), Avanagard Omsk (Tomáš Záborský), CSKA Moskva (Rastislav Staňa), Dinamo Moskva (Dominik Graňák), Neftechimik Nižnekamsk (Martin Cibák), Sibir Novosibirsk (Kristán Kudroč), Salavat Julajev Ufa (Ivan Baranka), Jugra Chanty-Mansijk (Tomáš Starosta).    

Slovenského zástupcu Slovan Bratislava čaká ostrá premiéra vo štvrtok 6. septembra, keď na svojom ľade v Slovnaft Aréne privíta Donbass Doneck. V úlohe arbitrov sa predstaví štvorica Alexej Anisimov, Denis Naumov - Alexej Michel, Dmitrij Sivov a ako inštruktor príde do Bratislavy šéf rozhodcovskej komisie KHL Alexander Poľakov. Aj ďalšie dva zápasy zohrá Slovan pred domácimi fanúšikmi, v sobotu 8. septembra proti Dinamu Riga a v pondelok 10. septembra so Spartakom Moskva. Prvý súboj vonku odohrajú slovanisti vo štvrtok 13. septembra v Minsku proti domácemu Dinamu.

V doterajšej krátkej histórii KHL, ktorá odštartovala v roku 2008 ako pokračovateľ ruskej Superligy, sa dvomi titulmi hrdí AK Bars Kazaň (2008/09, 2009/10), po jednom majú Salavat Julajev Ufa (2010/11) a Dinamo Moskva (2011/12). Medzi držiteľov Gagarinovho pohára sa zaradili už traja slovenskí hokejisti. Prvým bol Roman Kukumberg (Kazaň), po ňom Tomáš Starosta (Ufa) a vlani bol tretím, ale prvým, ktorý po vzore NHL mohol túto trofej predstaviť aj na Slovensku, Dominik Graňák z Dinama Moskva.

V rozhodcovskom zbore nebude v novej sezóne medzi 33 hlavnými arbitrami pôsobiť Slovák Vladimír Baluška. Šef rozhodcovskej komisie KHL Alexander Poľakov to odôvodnil požiadavkou slovenskej strany, ktorá chcela, aby tento rok v KHL nepôsobil. A tak jediným hlavným mimoruským rozhodcom bude Fín Juri Petteri Renn.

Po prvý raz zavíta KHL aj do zámoria. New York bude 19. a 20. januára svedkom dvojzápasu Dinamo Moskva - SKA Petrohrad. Prezident KHL Alexander Medvedev je presvedčený, že nový ročník sa stane najlepším v jeho doterajšej histórii. "V predchádzajúcich rokoch sa náš klubový hokej dostal na vyššiu úroveň. Pre pochopenie, nie je dôležité počítať body, góly, tituly, ale dôležité je, s akým záujmom hokej vnímajú v Rusku i v krajinách, ktorých kluby sa stali účastníkmi KHL. Táto štatistika hovorí sama za seba," uviedol pre Sport-express šéf tejto nadnárodnej súťaže.

Nový ročník pamätá aj na tragédiu Lokomotivu Jaroslavľ. "V prvých zápasoch nového ročníka v mestách, kde sa bude hrať, si uctia pamiatku zosnulých. A deň 7. septembra bude Dňom vďakyvzdania a ani na jednom štadióne sa počas tohto dňa KHL hrať nebude. Zato v Jaroslavli sa uskutoční stretnutie veteránov, účastníkov Pohára Kanady 1987 a supersérie 1972. Prídu také osobnosti ako Wayne Gretzky, Mark Messier, Brett Hull či Glen Anderson," povedal Alexander Medvedev.

termíny KHL 2012/13:
základná časť: 4. septembra 2012 - 17. februára 2013
12.-13. januára: Zápas hviezd KHL (Čeľabinsk)
play off - štvrťfinále konferencií:
Západ: 20., 21., 24., 25. 28. februára, 2., 4. marca
Východ: 21., 22., 25., 26. februára, 1., 3., 5. marca
semifinále konferencií:
Západ: 7., 8., 11., 12., 15, 17, 19. marca
Východ: 8., 9., 12., 13., 16., 18., 20. marca
finále konferencií:
Západ: 22., 23., 26., 27. 30. marcfa, 1., 3. apríla
Východ: 23., 24., 27., 28., 31. marca, 2., 4. apríla
finále o Gagarinov pohár:
7., 8., 11., 12. 15., 17., 19. apríla
Všetky zápasy play off sa budú hrať na štyri víťazstvá.

rozdelenie mužstiev do divízií:
Charlamovova: Avtomobilist Jekaterinburg, AK Bars Kazaň, Metallurg Magnitogorsk, Neftechimik Nižnekamsk, Traktor Čeľabinsk, Jugra Chanty-Mansijk
Bobrovova: Viťaz Čechov, Dinamo Riga, Donbass Doneck, Lev Praha, SKA Petrohrad, Slovan Bratislava, Dinamo Moskva
Černyševova: Avangard Omsk, Amur Chabarovsk, Barys Astana, Metallurg Novokuzneck, Salavat Julajev Ufa, Sibir Novosibirsk
Tarasovova: Atlant Mytišči, Dinamo Minsk, Lokomotiv Jaroslavľ, Severstaľ Čerepovec, Spartak Moskva, Torpedo Nižnyj Novgorod, CSKA Moskva

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok