Česká koruna raketovo posilňuje, najviac zo všetkých mien sveta

TA3 SITA
29.7.2020 12:23

Česká koruna za posledné dva mesiace posilňuje najviac zo všetkých mien sveta. Najmä voči doláru koruna za dva mesiace stúpla o 7,5 %, voči euru o 1,8 %, ale posilnila napríklad aj oproti tureckej líre, švajčiarskemu franku či chorvátskej kune.

Česká koruna raketovo posilňuje, najviac zo všetkých mien sveta
TASR/Štefan Puškáš

Ako uviedol hlavný ekonóm Czech Fund Lukáš Kovanda s odvolaním sa na údaje agentúry Bloomberg najviac stúpla česká mena od 1. júna do stredy 29. júla dopoludnia voči tureckej líre (9,8 %), švajčiarskemu franku (2,5 %), chorvátskej kune (0,6 %) či švédskej korune (0,3 %).

"Česi, ktorí sa chystajú na dovolenku, sa okrem oddychu môžu tešiť aj na výrazne lepšie ceny oproti tým, s akými ešte nedávno rátali," uviedol Kovanda. Koruna by podľa neho mala naďalej posilňovať, pretože ju výrazne podporuje dohoda o fonde obnovy EÚ predstavujúca zásadný krok k udržaniu funkčného jednotného vnútorného trhu EÚ, od ktorého sú českí exportéri mimoriadne závislí. Kovanda dodal, že korunu podporujú aj signály zo strany predstaviteľov Českej národnej banky, ktorí uviedli, že na zasadaní centrálnej banky na budúci týždeň, ani v ďalších mesiacoch, nebudú meniť základnú úrokovú sadzbu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok