Nemecko odmietlo návrh Trumpa, nechce Rusko v G7

TA3 TASR
27.7.2020 13:25

Nemecko odmietlo možnosť návratu Ruska do elitnej skupiny svetových mocností G7. Reagovalo na návrh amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý chce Moskvu opätovne prijať. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii povedal, že Rusko sa o členstvo v skupine G7 neusiluje, pretože je spokojné s efektívnosťou formátu G20.

"Rusko sa neusiluje o členstvo v G7. Okrem toho Rusko už viackrát vyhlásilo, že je pomerne spokojné s efektívnosťou práce v takých formátoch, ako je G20, ktoré z hľadiska centier globálneho ekonomického rozvoja lepšie odrážajú modernú ekonomickú realitu," povedal Peskov.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina tak reagoval na slová nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa, ktorý v pondelok odmietol možnosť návratu Ruska do elitného zoskupenia G7, čo nedávno navrhol americký prezident Donald Trump.

Rusko bolo v G7 (vtedy ešte G8) do roku 2014, keď došlo k anexii ukrajinského Krymu. Návrat Ruska navrhol Trump v máji, keď oznámil plány na odklad každoročného summitu G7 do septembra v dôsledku koronavírusovej pandémie. Dodal, že zoznam pozvaných by rád rozšíril o Austráliu, Rusko, Južnú Kóreu a Indiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok