Radary sú pre armádu veľký problém, predložili nové požiadavky

TA3 SITA
24.7.2020 15:22

Rezort obrany pokročil v riešení zdedenej alarmujúcej situácie s 3D rádiolokátormi po tom, čo minister obrany Jaroslav Naď upravil súťaž, ktorú na ne vypísalo ešte predchádzajúce vedenie rezortu.

Radary sú pre armádu veľký problém, predložili nové požiadavky
TASR ilustračné

Návrhy dostali viaceré krajiny

Dôvodom boli otázky týkajúce sa transparentnosti procesu, na ktorý dostal minister obrany aj niekoľko oficiálnych medzinárodných sťažností. Súčasné vedenie rezortu obrany preto predložilo nové, transparentnejšie a pre SR výhodnejšie súťažné podmienky, a to plne v súlade s aktuálnymi požiadavkami Ozbrojených síl SR.

Nové žiadosti o vládne návrhy odovzdal štátny tajomník Marian Majer zástupcom vlád Francúzskej republiky, Holandského kráľovstva, Izraelského štátu, Maďarska, Poľskej republiky, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Spojených štátov amerických, Španielskeho kráľovstva, Talianskej republiky a Tureckej republiky, ktoré majú kapacity na dodanie požadovaných nových 3D rádiolokátorov a komunikovali s rezortom obrany o tomto projekte aj v minulosti. Ministerstvo obrany SR očakáva prijatie odpovedí spolu s ponukami vlád uvedených krajín do 30. septembra 2020.

„Radary sú v súčasnosti najväčším problémom z hľadiska techniky Ozbrojených síl SR. Drvivá väčšina zavedených radarových systémov je už po dobe svojej životnosti, niektoré už veľmi dlho. Ostali sme v situácii, kedy dovtedajšie riešenie obstarania 3D radarov nespĺňalo naše predstavy o transparentnosti, avšak zrušenie celého procesu a začatie úplne nového by naše ozbrojené sily stálo ďalšie štyri roky čakania, a to si nemôžeme dovoliť. Preto sme dnes tak, ako sme to avizovali v nedávnej minulosti, odovzdali naše požiadavky na nové radary zástupcom krajín, ktoré majú kapacity na ich dodanie,“ vysvetlil postup rezortu minister Naď. Zároveň zdôraznil, že tento krok inicioval v prospech maximálnej transparentnosti celého procesu.

Zapojiť chcú aj domáce podniky

„Ministerstvo obrany žiada jednotlivé vlády o predloženie komplexnej ponuky pre obmenu všetkých typov 3D rádiolokátorov, teda 6 ks stredného, 5 ks malého a 6 ks blízkeho dosahu, pričom chceme tiež jednotlivé ponuky na každý typ 3D rádiolokátora samostatne,“ priblížil obsah dokumentu štátny tajomník rezortu Marian Majer. Súčasťou žiadosti je aj požiadavka na zapojenie slovenského obranného priemyslu do procesu realizácie zabezpečenia dodávok, výroby a servisnej činnosti predmetnej 3D rádiolokačnej techniky. „Na Slovensku síce nemáme kapacity na výrobu tohto druhu techniky, no chceme zapojiť domáce podniky do tohto procesu a konečne ich podporiť aj skutkami, nielen slovami, ako tomu bolo pri predchádzajúcich vedeniach ministerstva,“ podotkol v tejto súvislosti minister Naď.

Cieľom obmeny rádiolokačnej techniky Vzdušných síl Ozbrojených síl SR je zabezpečenie nepretržitého rádiolokačného prieskumu, riadenia letovej prevádzky a zabezpečenia neustáleho prehľadu o vzdušnej situácii Slovenska v rámci Integrovaného systému protivzdušnej a protiraketovej obrany NATO (NATINAMDS). Súčasťou obstarania novej rádiolokačnej techniky je aj dovybavenie palebných systémov protivzdušnej obrany Ozbrojených síl SR potrebnou rádiolokačnou technikou. Rezort obrany počíta s obstaraním 17 ks 3D rádiolokátorov v predpokladanej sume 155 090 000 € s DPH.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok