Grécka armáda vyhlásila stav pohotovosti, ide o spor s Tureckom

TA3
23.7.2020 06:55

V Egejskom mori sa stupňuje napätie medzi Gréckom a Tureckom. Dôvodom sú turecké lode, ktoré skúmajú ťažbu ropy a plynu. Podľa Atén však vstúpili do gréckych vôd a do oblasti poslali plavidlá námorných síl. Ankara obvinenia odmieta.

Grécke námorné sily vyslali lode do oblasti Egejského mora v reakcii na ťažobné aktivity Turecka. Zdroj z prostredia gréckeho námorníctva oznámil, že lode sú v južnej a juhovýchodnej časti Egejského mora rozmiestnené od utorka. Zdroj viac informácií neposkytol.

Turecko v utorok oznámilo, že do sporných vôd vo východnom Stredomorí, na ktoré si nárokujú Grécko aj Turecko, vyšle výskumné lode. Cieľom tejto misie je preskúmať možnosti ťažby zemného plynu v oblasti. Grécka armáda po tomto oznámení vyhlásila stav pohotovosti. "Žiadame Turecko, aby okamžite ukončilo svoje nelegálne aktivity, ktoré porušujú naše výsostné práva a oslabujú mier a bezpečnosť v oblasti," uviedlo vo vyhlásení grécke ministerstvo zahraničných vecí.

Grécko a Turecko sa sporia ohľadne ťažobných práv v Stredozemnom mori. Proti tureckým plánom rozšíriť ťažbu do sporných oblastí sa postavili aj Spojené štáty a Európska únia. Ankara si nárokuje rozsiahle územia Stredozemného mora na základe vlaňajšej kontroverznej dohody s Líbyou. Atény dohodu odmietajú a tvrdia, že nerešpektuje námorné zóny gréckych ostrovov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok