Taliansky kardinál: Katolícka cirkev zaostáva za dneškom o 200 rokov

TASR
2.9.2012 19:15

Zosnulý taliansky kardinál Carlo Maria Martini krátko pred svojou smrťou ostro kritizoval katolícku cirkev, ktorá podľa neho zaostáva za súčasnou dobou o 200 rokov a pomôže jej len radikálna zmena a uznanie vlastných omylov.

Taliansky kardinál: Katolícka cirkev zaostáva za dneškom o 200 rokov
SITA

Martini, bývalý dlhoročný milánsky arcibiskup, zomrel v piatok vo veku 85 rokov. Svojho času sa o ňom hovorilo ako o možnom následníkovi Jána Pavla II. na pápežskom stolci.

Kritické vyjadrenia odzneli v poslednom interview, ktoré poskytol niekoľko týždňov pred svojou smrťou. Rozhovor vyšiel v sobotu v novinách Corriere della Sera.

"Cirkev je unavená. Naše kostoly sú veľké a prázdne a cirkevná byrokracia mocnie, naše rituály a sutany sú pompézne," konštatoval
kardinál.

Podľa neho neexistuje iné východisko než uznanie vlastných chýb a radikálna zmena, ktorá by mala začať od samotného pápeža a biskupov. Škandály okolo pedofilných kňazov zaväzujú cirkev k tomu, aby sa vydala na "cestu transformácie".


Martini sa vzdal arcibiskupského postu v roku 2002 po vyše dvoch desaťročiach. Rovnako ako Ján Pavol II. trpel Parkinsonovou chorobou. Rakvu s jeho telesnými pozostatkami vystavili v milánskej katedrále, kde sa s ním pred pondelkovým pohrebom prišli rozlúčiť tisíce ľudí.


Už ako arcibiskup sa Martini kriticky vyjadroval na adresu katolíckej cirkvi a zaujímal liberálne stanoviská k niektorým otázkam. Napriek tomu sa aj v rámci cirkvi tešil veľkému rešpektu, uviedla stanica BBC.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok