Nemecko v SR ponechá pridelenca, Naď chce užšiu spoluprácu

TA3 SITA
17.7.2020 13:33

Nemecko ponechá svojho vojenského predstaviteľa v Bratislave. Oznámil to minister obrany Jaroslav Naď, ktorý na Slovensku privítal svoju nemeckú rezortnú kolegyňu Annegret Kramp-Karrenbauer, ktorá je zároveň predsedníčkou vládnej strany CDU. Spoločne sa rozprávali o bilaterálnej spolupráci krajín, dezinformáciách či kooperácii v rámci NATO.

Sú zapojení do modernizácie našich síl

Naď ocenil, že Kramp-Karrenbauer navštívila Slovensko na prvé výročie svojho pôsobenia vo funkcii ministerky a dodal, že uplynulo 12 rokov, odkedy prebehlo posledné bilaterálne rokovanie medzi šéfmi obrany Slovenska a Nemecka v Bratislave. „Mal som možnosť jasne deklarovať postoje novej vlády SR v obrannej a bezpečnostnej politike,“ povedal minister. Oznámil tiež, že Nemecko sa rozhodlo zmeniť svoj postoj z roku 2016 a ponechá na Slovensku svojho vojenského pridelenca.

Naď tiež vysvetlil, že chce s Nemeckom užšie spolupracovať aj na bilaterálnej úrovni a pripomenul, že viaceré nemecké spoločnosti sú zapojené do modernizácie slovenských ozbrojených síl. Ministri spoločne diskutovali aj o boji proti dezinformáciám, keďže „pre obe krajiny je otázka hybridných hrozieb, propagandy a dezinformácii veľkou témou. Aj my budeme prijímať nové strategické dokumenty, ktoré budú túto tému pokrývať.“ Slovenskí a nemeckí vojaci spoločne spolupracovali v operácii Európskej únie Sofia v Stredozemnom mori, na ktorú bude nadväzovať operácia Irini. Naď vysvetlil, že jej cieľom bude ochrana hraníc únie z juhu a týka sa tiež migrácie a nedovoleného ozbrojovania.

Poučili sa s koronakrízy

Nemecká ministerka označila svoju návštevu Bratislavy za cestu k priateľom, partnerom a spojencom, „s ktorými nás spájajú spoločné záujmy, pozície a postoje.“ Podľa Kramp-Karrenbauer majú krajiny „veľmi dobrú“ bilaterálnu spoluprácu. „Naši experti budú hovoriť o tom, ako by sa mohla zvýšiť naša spolupráca v oblasti zbrojenia. Výdavky na obranu a zbrojenie musíme posilniť, čím posilníme aj naše hospodárstvo,“ vyhlásila a ocenila, že Slovensko podporuje Nemecko v prioritách jeho predsedníctva v Rade EÚ.

Nemecko plánuje zaviesť aj nový projekt, ktorý má byť výsledkom poučenia sa z koronakrízy. „Medicínske jednotky z jednotlivých členských krajín by sa mali viac zomknúť a spolupracovať, aby sme v budúcnosti dokázali lepšie čeliť podobným pandémiám. Potešilo ma keď som videla, že Slovensko má záujem sa do tohoto projektu zapojiť,“ uviedla. Ministerka sa vyjadrila aj k plánovanému stiahnutiu amerických vojakov z Nemecka. „Otázka zastúpenie amerických vojakov v Nemecku nie je len otázkou bilaterálnych vzťahov, je to otázka bezpečnosti NATO ako celku, ale aj americkej bezpečnosti,“ zdôraznila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok