Vymenovali prednostov OÚ, majú garantovať očistu štátnej správy

TA3 SITA
16.7.2020 14:27

Nových 53 prednostov okresných úradov vymenovaných v stredu vládou má byť garantmi očisty štátnej správy od korupcie. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii minister vnútra Roman Mikulec s tým, že od prednostov očakáva svedomitosť a profesionalitu. „Nikto z vymenovaných prednostov nie je prilepený na svojej stoličke,” povedal minister.

Mikulec tiež povedal, že v najbližšom období by mali byť do svojich funkcii vymenovaní ďalší traja prednostovia. Zvyšných 16 z celkového počtu 72 bude ešte len vybratých. Minister doplnil, že ho mrzí prístup niektorých odvolaných prednostov. „Ani sa neunúvali, aby prišli odovzdať funkciu,” dodal.

Vláda SR v stredu na návrh rezortu vnútra odvolala a zároveň vymenovala 53 nových prednostov okresných úradov na území celej Slovenskej republiky. Časť starých prednostov podľa návrhu skončila vo funkcii 15. júla, druhá skončí koncom mesiaca júl. Predseda vlády Igor Matovič v tejto súvislosti začiatkom júla povedal, že od druhej svetovej vojny sa štátna správa obsadzovala na Slovensku čisto politicky. Jeho zámerom podľa vlastných slov je, aby bol politicky dosadzovaný len prednosta úradu, pričom ostatní majú byť vyberaní na základe odbornosti v transparentných výberových konaniach. „Po 75 rokoch chceme garantovať úradníkom, že ak sú schopní, môžu sa posunúť ďalej,“ povedal vtedy Matovič.

Z celkového počtu 72 okresných úradov vybrali poslanci vládneho hnutia OĽANO začiatkom tohto mesiaca kandidátov na prednostov 70-tich z nich. Týchto kandidátov vybrali z 500 zaslaných nominácií. Predseda vlády vtedy zároveň vyzval občanov, aby na internetovej stránke prednostovia.sk nahlasovali svoje vedomosti o prípadných morálnych prešľapoch jednotlivých kandidátov. Urobiť tak mohli do 10. júla. Predseda poslaneckého klubu hnutia OĽANO Michal Šípoš v tejto súvislosti povedal, že na základe podnetov od občanov nakoniec nevymenovali všetkých z pôvodne vybratých kandidátov. Dôvodom podľa neho boli veci, ktoré kandidáti zamlčali alebo sa k nim nepriznali.

Otázka, kto nahradí vo funkcii prezidenta policajného zboru Milana Lučanského, je stále otvorená. Pre médiá to povedal minister vnútra Roman Mikulec. Podľa neho však má rezort „veľmi jasnú predstavu“ o tom, ako by sa mal výber uskutočniť. „Policajný zbor určite nezostane bez vedenia,“ zdôraznil minister. Šéf rezortu vnútra zároveň uviedol, že na ministerstve v súčasnosti „veľmi aktívne“ pracuje skupina, ktorá sa zaoberá víziou fungovania polície do roku 2024 a tiež problematikou obsadenia funkcie šéfa polície. Dodal, že v skupine sú zastúpené všetky zložky polície vrátane odborov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok