Povinná výbava auta sa zmenila. Čo vám v aute nesmie chýbať?

TA3
14.7.2020 12:21

Polícia je aj počas letných prázdnin v teréne, aby kontrolovala bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Okrem dokladov preveruje aj povinnú výbavu vozidla. Po úprave zákona už niektoré veci v aute mať nemusíte, naopak, iné sú stále povinné. Ak vám niečo bude chýbať, policajti vás môžu na mieste pokutovať.

Povinnou výbavou sú:

1. Výstražný trojuholník

2. Reflexný odev

3. Náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou. Spolu s náhradným kolesom s diskom a s náhradnou pneumatikou povinnou výbavou musí byť aj kľúč na matice alebo na skrutky kolies a príručný zdvihák. Prípojné vozidlá nad 750 kg a prípojné vozidlá za traktory s konštrukčnou rýchlosťou nad 40 km/h musia byť tiež vybavené náhradným kolesom s diskom a s náhradnou pneumatikou predpísaného druhu a rozmeru.

4. Lekárnička - Druhy a obsah lekárničiek ustanovuje príloha č. 2 k vyhláške č. 134/2018 Z. z.

5. Snehové reťaze svojimi rozmermi určené aspoň pre jednu z hnacích náprav v čase od 15. novembra do 31. marca – pre nákladné vozidlá nad 12 t.

6. Zakladací klin

7. Hasiaci prístroj – je povinnou výbavou nákladných vozidiel nad 3,5 t, autobusov s počtom do 22 miest na sedenie, traktorov a pracovných strojov samohybných je jeden alebo viac hasiacich prístrojov, ktorých hmotnosť náplní je najmenej 6 kg, a autobusov s počtom nad 22 miest na sedenie je jeden alebo viac hasiacich prístrojov, ktorých hmotnosť náplní je najmenej 12 kg. Vozidlá používané na zdravotnícku záchrannú službu, banskú záchrannú službu a poruchovú službu plynárenských zariadení musia mať jeden alebo viac hasiacich prístrojov, ktorého hmotnosť náplne je najmenej 1,3 kg.

Povinnou výbavou nie sú náhradné elektrické poistky, náhradné žiarovky a ťažné lano.

Účastník škodovej udalosti vyplniť a podpísať tlačivo zavedené na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok