MZV Maďarska považuje krok Arménska za poľutovaniahodný

TASR
1.9.2012 17:15

Maďarsko maximálne rešpektuje kresťanské Arménsko, ako aj kultúru a tradície arménskeho národa. Kroky arménskej strany, týkajúce sa prerušenia diplomatických a iných oficiálnych vzťahov s Budapešťou, však považuje za poľutovaniahodné.

MZV Maďarska považuje krok Arménska za poľutovaniahodný
SITA

Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia maďarského ministerstva zahraničných vecí a tamojšieho rezortu pre vnútornú správu a justíciu, ktoré dnes poskytli agentúre MTI.

V reakcii na krok arménskej strany, o ktorom informoval ešte v piatok arménsky prezident Serž Sarkisian, sa vo vyhlásení pripomína, že Maďarsko postupovalo pri vydaní odsúdeného azerbajdžanského vraha arménskeho občana do vlasti na základe medzinárodného dokumentu z roku 1983. Ministerstvá ďalej zdôrazňujú, že postup maďarskej strany rešpektoval všetky príslušné pravidlá a bol transparentný.

"Maďarsko v súvislosti so všetkými štátmi rešpektuje medzinárodné právo a to isté očakáva aj od svojich medzinárodných partnerov," hovorí sa v texte vyhlásenia.


Vládna strana FIDESZ už skôr dnes zverejnila vyhlásenie, v ktorom konštatovala, že kauzu vydania do Azerbajdžanu považuje z medzinárodnoprávneho hľadiska za usporiadanú a uzavretú. V plnej miere sa stotožňuje s oficiálnym postojom vlády, v zmysle ktorého došlo v danom prípade k rešpektovaniu všetkých pravidiel medzinárodného práva.


Niekdajší šéf maďarskej diplomacie László Kovács bude iniciovať čo najrýchlejšie zvolanie mimoriadneho zasadania budapeštianskeho zákonodarného zboru a pozvanie vládnych činiteľov na toto rokovanie v súvislosti s vydaním odsúdeného azerbajdžanského vraha z Maďarska do jeho vlasti.

Ramil Sahib Safarov ako účastník kurzu angličtiny v rámci Partnerstva za mier vo februári 2004 na internáte Univerzity národnej obrany Miklósa Zrínyiho v Budapešti sekerou, kúpenou v hypermarkete, zabil arménskeho kolegu z kurzu Gurgena Margariana - údajne preto, lebo ho provokoval a zneuctil azerbajdžanské národné symboly.

Maďarská justícia poslala páchateľa brutálnej vraždy v roku 2007 na doživotie za mreže; v tejto krajine by sa bol dostal na slobodu najskôr po 30 rokoch.


Krátko po piatkovom vydaní do Azerbajdžanu, kde si mal odpykať zvyšok trestu, ho prezident Ilham Alijev omilostil a Safarov je už odvtedy na slobode.


Arménsko reagovalo na postup Budapešti ešte v ten istý deň prerušením diplomatických a všetkých ostatných oficiálnych vzťahov s Maďarskom, o čom arménsky prezident Serž Sarkisian informoval v Jerevane veľvyslancov členských krajín OSN akreditovaných v tejto zakaukazskej krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok