K dohode medzi majiteľmi klubov NBA a hráčskou asociáciou stále nedošlo

TASR
21.10.2011 11:12

Ani po štvrtkovom päťhodinovom rokovaní medzi majiteľmi klubov basketbalovej NBA a hráčskou asociáciou nedošlo k dohode, pričom sa neurčil ani termín ďalších rozhovorov.

K dohode medzi majiteľmi klubov NBA a hráčskou asociáciou stále nedošlo

Podľa zámorských médií je pravdepodobné, že dôjde k zrušeniu ďalšieho balíka zápasov, čierne mračná sa však čoraz viac sťahujú aj nad celou profiligovou sezónou.

Zainteresované strany rokovali o novej kolektívnej zmluve za prítomnosti federálneho mediátora Georgea Cohena už tretí deň v rade, ale situácia je naďalej patová. Na štvrtkových rokovaniach sa navyše pre chrípku nemohol zúčastniť komisionár NBA David Stern, ktorého zastupoval Adam Silver. Hlavnými bodmi, na ktorých sa obe strany nevedia dohodnúť, zostáva percentuálne prerozdelenie príjmov a výška platového stropu v kluboch. "V zásade nie sme schopní prekonať medzeru, ktorá rozdeľuje obe strany. Rozhodne chápeme, aké to môže mať dôsledky. Sme z toho smutní, trpí tým samotný basketbal," uviedol Silver.

Vedenie súťaže už predtým zrušilo predsezónne prípravné zápasy a prvé dva týždne základnej časti NBA, čo je celkovo 100 zápasov. Štart sezóny sa presunul na 1. novembra, ale zrušené už boli aj stretnutia do 14. novembra. Znamená to, že hráči prišli na výplatách o ďalších 170 miliónov dolárov.

Majitelia klubov pri uzatváraní novej kolektívnej zmluvy argumentujú, že v minulej sezóne prišla súťaž o 300 miliónov dolárov, pričom v červených číslach skončilo 22 z 30 tímov. Vlastníci klubov najnovšie požadujú zníženie hráčskeho podielu na príjmoch z 57 na 47 percent, pričom ich pôvodná požiadavka bola fifty-fifty. Majitelia zároveň žiadajú zníženie platového stropu a skrátenie doby kontraktov. Hráči sú podľa posledného návrhu ochotní svoj podiel znížiť maximálne na 52,5 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok