Prípadov je oveľa viac. Matovič naznačil sprísnenie opatrení

TA3 SITA TASR ČTK
9.7.2020 09:08

Najnovšie na Slovensku pribudlo vyše 50 prípadov nákazy, informoval o tom premiér. Zároveň naznačil sprísnenie opatrení. V Bratislave prvýkrát podali pacientovi liek s látkou remdesivir, ktorý zabraňuje množeniu koronavírusu v tele človeka. Liek schválila Európska únia. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Prípadov je oveľa viac. Matovič naznačil sprísnenie opatrení
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:06 Vysoké školy sú pripravené na prípadnú druhú vlnu šírenia koronavírusu. Ak sa situácia na Slovensku zhorší, školský rok otvoria v online priestore. Niektorí študenti s tým, ale majú problém. Na pozadí pandémie sa pripravuje aj nový školský zákon. Rektori bojujú o viac ako pol miliardy eur, ktoré ročne dostanú vysoké školy zo štátneho rozpočtu.

23:48 Funkcionári Slovenskej kanoistiky prerušili našim vodným slalomárom reprezentačnú sezónu. V aktuálnej pandemickej situácii totiž nedokážu pretekárom zabezpečiť dostatočnú zdravotnú ochranu.

22:40 Pozrite si tlačovú besedu poslanca Kamenického o prípadnom ekonomickom kolapse Slovenska.

22:20 Peruánska ministerka Rocío Barriosová mala pozitívny výsledok testov na ochorenie COVID-19 po tom, čo viedla donášku humanitárnej pomoci do amazonskej oblasti v krajine, informovala vo štvrtok vláda.

21:00 Pozrite si aj tlačovú besedu poslancov za budúcu stranu HLAS – sociálna demokracia, ktorí reagovali na chválenie Lex korona.

20:35 Avizované "kilečko dva", ktoré má prísť na jeseň, podľa neho nebude stačiť. "Ani osem kilečiek z vašej dielne nás neuchráni pred blížiacou sa ťažkou ekonomickou a hospodárskou krízou, ktorá je už predo dvermi," apeloval na ministra hospodárstva Richarda Sulíka.

20:28 Pozrite si tlačovú besedu koaličných strán po hlasovaní o návrhu zákona, ktorý prinesie zmeny podnikateľského prostredia.

20:10 Švédske mesto Helsingborg spustilo vo štvrtok v smartfónoch aplikáciu v štýle "honba za pokladom", ktorá má zabrániť návalu ľudí na turistických plážach, a preto ponúka menej známe miesta.

19:45 Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá čelí kritike Spojených štátov za svoj postup v koronavírusovej kríze, zriadila vo štvrtok nezávislú komisiu - jej úlohou je zhodnotiť reakciu samotnej WHO na pandémiu.

19:15 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

18:53 Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá čelí kritike Spojených štátov za svoj postup v koronavírusovej kríze, zriadila vo štvrtok nezávislú komisiu - jej úlohou je zhodnotiť reakciu samotnej WHO na pandémiu.

18:05 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a hlavného hygienika Jána Mikasa po stretnutí členov permanentného krízového štábu.

17:34 NR SR schválila zákon na podporu podnikateľského prostredia známy ako lex korona.

17:11 V Centre sociálnych služieb Vita Vitalis na Volgogradskej ulici v Prešove je v karanténe 112 prijímateľov a 63 zamestnancov. Ďalších 44 pracovníkov je v domácej karanténe. Dôvodom je, že v tomto CSS uplynulý týždeň ordinoval lekár a jeho zdravotná sestra, ktorí boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Za zriaďovateľa, ktorým je Prešovský samosprávny kraj, to potvrdila jeho hovorkyňa Daša Jeleňová.

17:07 Na pondelok zvolali zasadnutie konzília, ale aj mimoriadne zasadnutie vlády, aby v skrátenom legislatívnom konaní schválila návrh o cestujúcich, ktorí sa vrátia zo zahraničia. Každému, kto sa vráti z cudziny a navštívil jednu z tzv. červených krajín, by prišla sms, aby bezodkladne kontaktoval regionálnych hygienikov, absolvoval karanténu a na piaty deň sa nechal bezplatne testovať PCR testami.

16:50 Hlavný hygienik Ján Mikas rozdelil nové prípady do troch skupín. Prvou sú importované prípady. Druhou sú úzke, resp. rodinné väzby, treťou roztrúsené prípady, ktoré sú pod epidemiologickým dohľadom. Mikas vyzval ľudí, aby sa zdržali organizácie veľkých rodinných osláv.

16:48 Je dôležité, aby nemocnice nezabúdali preverovať pacientov pri vstupe do nemocníc. Pacienti musia prejsť tzv. triážou, zdôraznil Krajčí.

16:45 Hlavný hygienik sa vyjadril k cestovaniu a letným dovolenkám. Podľa Mikasa je dôležité, aby sa občania správali zodpovedne a chránili v prvom rade seba, aby si z dovolenky neodniesli "nič naviac".

9:43 Premiér verí, že aj napriek vyšším číslam sa nám podarí zabrániť druhej vlne pandémie.

16:40 Po stretnutí s epidemiológmi a členmi permanentného krízového štábu vystúpili pred novinármi premiér Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí a hlavný hygienik Ján Mikas. Dôvodom sú počty infikovaných koronavírusom, ktoré sa v uplynulých dňoch zvyšujú.

16:39 Zdravotnícke úrady v Bosne a Hercegovine potvrdili za uplynulých 24 hodín 215 nových prípadov koronavírusového ochorenia Covid-19, pričom päť ďalších pacientov chorobe podľahlo. Úrady otestovali 1860 ľudí, z ktorých bolo 110 pozitívnych vo Federácii Bosny a Hercegoviny a 105 v Republike srbskej.

16:30 Bulharsko sprísnilo epidemiologické opatrenia. Kluby a bary sa opäť zatvorili, športové zápasy sa budú hrať pred prázdnymi tribúnami. Bulharsko zaznamenalo vo štvrtok dosiaľ najvyšší počet nových prípadov infekcie, a to 240. Celkový počet nakazených sa zvýšil na 6342.

16:15 Maroko začne od budúceho týždňa postupne otvárať vzdušné a námorné hranice po jednom z najprísnejších uzavretí hraníc na svete, ktoré uväznilo tisíce turistov v krajine a tisíce Maročanov v zahraničí bez toho, aby sa mohli vrátiť domov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie marockej vlády.

16:03 Na úrade vlády rokuje premiér Igor Matovič s epidemiológmi a členmi permanentného krízového štábu. Dôvodom sú počty infikovaných koronavírusom.

15:42 Počet zaznamenaných prípadov nákazy celosvetovo presiahol 12 miliónov. Komplikáciám, ktoré súviseli s infekciou, podľahlo viac než 550 000 ľudí. Uviedla to americká univerzita Johnsa Hopkinsa.

15:15 Počet potvrdených prípadov nákazy na Ukrajine presiahol vo štvrtok 51.000, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tamojšieho ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Podľa neho sa počet prípadov nákazy za posledných 24 hodín zvýšil o 810 na celkovo 51.224. Ochoreniu Covid-19 podľahlo za posledných 24 hodín 21 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1327.

14:55 Americká letecká spoločnosť United Airlines upozornila 36 tisíc svojich zamestnancov, čo je takmer polovica jej pracovníkov v USA, že v októbri im hrozí nútená dovolenka, keďže pandémia koronavírusu poškodzuje letecké odvetvie. Počet infekcií vo veľkej časti USA totiž stúpa a niektoré štáty prijali nové karanténne požiadavky na cestujúcich.

14:46 Nezamestnanosť v Grécku sa v apríli zvýšila výrazne nad 15 % po tom, ako vláda prijala opatrenia na zmiernenie šírenia nového koronavírusu. Tie viedli k zatvoreniu mnohých podnikov a obchodov a obmedzeniu pohybu obyvateľstva.

14:25 Irán za posledných 24 hodín zaznamenal 221 úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Oznámila to vo štvrtok hovorkyňa iránskeho ministerstva zdravotníctva Símá Sadatová Láríová.

14:15 Známy prírodovedec, popularizátor a ochranca divo žijúcich zvierat David Attenborough varoval, že kríza vyvolaná pandémiou koronavírusu môže mať za následok zánik najstaršej zoologickej spoločnosti na svete, ako aj londýnskej zoologickej záhrady a projektov na ochranu zvierat, ktoré podporuje po celom svete.

13:50 U väčšiny klientov a zamestnancov Zariadenia sociálnych služieb na Piaristickej ulici v Trenčíne sa nový koronavírus nepotvrdil. Negatívnych je 134 vzoriek, odbery vykonali v stredu. Negatívni sú i obaja muži a ženy, s ktorými bol v kontakte nakazený klient ZSS.

13:30 Pozrite si tlačovú besedu ministra práce o pripravené na zhoršenie epidemickej situácie aj v zariadeniach sociálnych služieb.

13:20 Krajniak požiadal zariadenia sociálnych služieb, aby vyhodnotili opatrenia a boli pripravené, ak by prišla prípadná druhá vlna. Majú napríklad za úlohu urobiť si 14-dňovú rezervu ochranných pomôcok. Okrem toho rezort práce vydal usmernenie, v ktorom im odporúča ďalšie opatrenia.

13:11 Krajniak zdôraznil, že počas prvej vlny pandémie sa ukázalo, že riaditelia zariadení sociálnych služieb boli zodpovední a reagovali operatívne. "Preto sme vydali usmernenia vo forme odporúčania, nie príkazom. Máme dôveru k zriaďovateľom, že dokážu vyhodnotiť situáciu na mieste a prípadne sprísniť opatrenia."

"Navzájom sa informujeme o všetkých opatreniach a najlepších riešeniach," uistil minister a poďakoval sa všetkým riaditeľom zariadení sociálnych služieb a všetkým zriaďovateľom. "Momentálne necítim potrebu niečo plošne nariaďovať," zopakoval s tým, že riaditelia sa v zariadeniach pripravujú priebežne.

13:05 Minister práce Milan Krajniak informoval, že rezort práce je pripravený na prípadnú druhú vlnu pandémie aj v zariadeniach sociálnych služieb. Oznámil to na tlačovej besede.

12:50 Maďarská vláda sa chystá preskúmať pravidlá cestovania do susedných krajín, kde opäť rastie počet prípadov nákazy koronavírusom. Uviedol to šéf úradu vlády premiéra Viktora Orbána. Gergely Gulyás sa podľa agentúry Reuters zmienil o Slovensku, Slovinsku, Chorvátsku, Srbsku a Rakúsku, kde se počet prípadov v posledných dvoch týždňoch zvyšuje.

12:20 V Českej republike pribudlo za uplynulý deň 129 prípadov nákazy, evidujú pritom cekovo 4453 aktívnych prípadov. Počas uplynulého dňa urobili 4019 testov.

11:52 U jednej zo sestier fyziatricko-rehabilitačného oddelenia nemocnice Svet zdravia Rimavská Sobota testy preukázali ochorenie Covid-19. Zdravotnícke zariadenie však napriek tomu funguje štandardne, potvrdila to komunikačná špecialistka siete Jana Fedáková.

11:40 Dvadsiatim šiestim írskym pubom hrozí trestné stíhanie a odobratie licencie za možné porušenie epidemiologických opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom írska polícia.

11:38 Po štyroch dňoch bez úmrtia na ochorenie COVID-19 pribudli v Maďarsku dve obete. Novým druhom koronavírusu sa nakazilo za uplynulých 24 hodín desať ľudí, celkovo ich je už 4220, uviedol vo štvrtok vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

11:20 Vláda na španielskych Baleárskych ostrovoch zavedie povinné noseniu rúšok na tvár na verejných priestranstvách i v prípadoch, keď je možné dodržať predpísanú 1,5-metrovú vzdialenosť. Opatrenie podľa tohto zdroja vstúpi do platnosti na konci týždňa. Výnimky z nosenia rúšok sa budú týkať pláží, športových aktivít a terás barov a reštaurácií.

11:10 Situácia so šírením nového koronavírusu na Slovensku je pod kontrolou. Uviedlo to na sociálnej sieti ministerstvo zdravotníctva po tom, čo v krajine pribudlo 53 nových prípadov ochorenia Covid-19. Regionálne úrady verejného zdravotníctva majú podľa ministerstva podchytené ohniská a nastavené sú protiepidemické opatrenia.

10:48 Hlavné mesto Japonska Tokio zaznamenalo vo štvrtok 224 nových prípadov koronavírusovej infekcie. Ide o najvyšší denný počet prípadov od vypuknutia pandémie. Za ohnisko nákazy v Tokiu sú všeobecne považované zábavné nočné štvrte. Odkedy bol v Japonsku 25. mája ukončený núdzový stav, začal počet denne registrovaných nových prípadov nákazy opäť stúpať.

10:27 Brazílskym novinárom, ktorí robili rozhovor s nakazeným prezidentom Jairom Bolsonarom, nariadil ich zamestnávateľ samoizoláciu, kým nebudú mať negatívny test na koronavírus. Bolsonaro v utorok oznámil, že bol pozitívne testovaný na koronavírus. Urobil tak pred skupinou novinárov, ktorí boli v jeho tesnej blízkosti, teda bez dodržania odborníkmi odporúčanej minimálnej vzdialenosti jedného až dvoch metrov.

10:15 Americký štát Texas obnovil v noci na štvrtok vykonávanie popráv po päťmesačnej prestávke, ktorú spôsobila pandémia nového druhu koronavírusu.

10:10 Pozrite si správy o nových nakazených vo vysielaní TA3 o 10. hodine.

10:06 V americkom meste Tulsa, kde sa koncom júna konalo predvolebné zhromaždenie amerického prezidenta a nominanta Republikánskej strany na znovuzvolenie Donalda Trumpa, zaznamenali zvýšený počet prípadov nákazy koronavírusom. V stredu v druhom najväčšom meste štátu Oklahoma na juhu krajiny evidovali rekordných 266 nových prípadov nákazy. Trumpov míting sa tam konal 20. júna.

9:58 Počas uplynulého dňa sa vyliečili štyria ľudia. Hospitalizovaných je sedem ľudí s potvrdeným ochorením Covid-19. Traja sú na JIS a jeden na pľúcnej ventilácii.

9:35 Najviac nových prípadov, a to 12, pribudlo v Prešove. Deväť nových nakazených eviduje Bratislava, rovnako deväť má okres Čadca. Nasledujú Košice s piatimi prípadmi. Tri zaznamenali v okrese Trebišov. Dva nové prípady hlásia v Košiciach - okolí a v okresoch Piešťany a Sabinov. Jeden prípad nákazy majú okresy Dunajská Streda, Gelnica, Malacky, Martin, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Senec, Spišská Nová Ves a Šaľa.

okresy_0a140371-ce1a-f00f.png

9:31 Po tom, ako pribudlo 53 nových nakazených, evidujeme celkovo 1798 pozitívne testovaných na nový koronavírus.

9:30 Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 284 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:00 Premiér Igor Matovič na svojom Facebooku informoval, že máme 53 nových prípadov nákazy koronavírusom. Zároveň naznačil možné sprísňovanie opatrení. "53 nových prípadov. Príliš veľa na to, aby sme sa naďalej mohli spoliehať len na zodpovednosť ľudí," napísal Matovič.

8:30 Komplikáciám z choroby COVID-19 podľahlo 546 000 pacientov.

8:00 Nová verzia webstránky Pohody sprevádza online festival Pohoda in the Air, ktorý štartuje vo štvrtok večer. Gro programu tvorí živý prenos z letiska Trenčín, ktoré bude tento rok bez festivalových návštevníkov. Diváci však môžu okrem sledovania programu reagovať na výzvy. Hlavný stream je do nedele dostupný zadarmo na www.pohodafestival.sk, facebookovom profile a YouTube kanáli festivalu, ale aj na vybraných stránkach partnerov.

7:25 Starosta mesta Houston zrušil nachádzajúci zjazd Republikánskej strany v americkom štáte Texas. Starosta Sylvester Turner uviedol, že takéto rozhodnutie bolo prijaté s cieľom ochrániť zdravie "zamestnancov, delegátov i verejnosti". Upozornil pritom, že Houston je momentálne v rámci pandémie tzv. hotspotom. Zjazd texaskej pobočky Republikánskej strany sa mal konať 16.-18. júla v houstonskom kongresovom centre s kapacitou až 6000 osôb.

Houston sa už v júni stal akýmsi ohniskom nákazy v USA, pričom do stredy v tomto meste zaznamenali 40.012 prípadov nákazy novým koronavírusom.

7:00 Vo viacerých srbských mestách vrátane Belehradu vypukli v stredu večer protesty, na ktorých došlo k násilnostiam. Demonštrantov pobúrila reakcia vlády na pandémiu nového koronavírusu, neskôr však svoj hnev zamerali najmä na prezidenta Aleksandara Vučiča. Demonštranti na zhromaždeniach slovne útočili na Vučiča a  vyjadrovali tak frustráciu z jeho štýlu vládnutia, ktorý vnímajú ako autokratický.

V Srbsku v ostatných týždňoch prudko stúpa počet infikovaných novým koronavírusom. Denne tam pribudne približne 250 až 350 nových prípadov nákazy a zvyšuje sa aj počet úmrtí.

6:30 Pôvod infekcie koronavírusu u nových nakazených Slovákov je opäť zo zahraničia. Povedal to po rokovaní vlády minister zdravotníctva Marek Krajčí.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v stredu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok