Sulík prezradil, kto by sa mal stať novým šéfom ÚRSO

TA3 SITA
6.7.2020 14:38

Novým predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví by sa mal stať Andrej Juris. Tohto bývalého šéfa Západoslovenskej distribučnej plánuje predložiť na schválenie vláde už túto stredu minister hospodárstva Richard Sulík. Minister to povedal novinárom na tlačovej besede.

Sulík prezradil, kto by sa mal stať novým šéfom ÚRSO
SITA/Branislav Bibel

Rozhodovali medzi 11 kandidátmi

O novom šéfovi Úradu pre reguláciu sieťových odvetví sa rozhodlo nakoniec medzi jedenástimi kandidátmi. Podľa informácií portálu vEnergetike.sk sa o pozíciu predsedu regulačného úradu pobili Ľubomír Blaško, Michal Cabala, Erik Jančík, Andrej Juris, Martin Kumpan, Jozef Legény, Marián Nicz, Ján Matuský, Rudolf Sloboda, Kristián Takáč a Ivan Zachar. Týchto jedenásť kandidátov vybrala výberová komisia na Ministerstve hospodárstva SR.

„Celkový počet kandidátov na predsedu ÚRSO bol 14. Na samotné výberové konanie sa dostavili 12, jeden nesplnil požiadavky na dosiahnutú prax,“ povedal na online energetickej konferencii Smart Energy Forum štátny tajomník ministerstva a predseda výberovej komisie Karol Galek. Vybraných kandidátov následne vypočuli ešte poslanci hospodárskeho parlamentného výboru. Konečné slovo však má minister hospodárstva, ktorému výberová komisia predostrela najvhodnejších kandidátov.

Jahnátka odvolali na návrh Sulíka

Vláda začiatkom júna odvolala Ľubomíra Jahnátka z čela Úradu pre reguláciu sieťových odvetví na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Podľa predloženého materiálu totiž pri svojom menovaní nespĺňal zákonné podmienky stanovené na výkon funkcie predsedu úradu, úrad pod jeho vedením nekonal nezávisle a problematické je aj pôsobenie jeho syna v spoločnosti Jadrová energetická spoločnosť Slovenska, a. s. Do čela regulačného úradu Jahnátka zvolila bývalá vláda v júli 2017. Túto funkciu mal vykonávať až do roku 2023.

Podľa Sulíka splnila vláda vďaka odvolaniu Ľubomíra Jahnátka prvý predpoklad k zabezpečeniu naozaj nezávislého a odborného fungovania Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. „Pán Jahnátek bol všetko iné, len nie nezávislý,“ vyhlásil. Podľa neho urobil mnoho prešľapov, ktoré nie sú zlučiteľné s riadnym výkonom funkcie. „Dochádzalo k takým rozhodnutiam, že mám podozrenie, že tam bola korupcia,“ doplnil s tým, že ak nové vedenie narazí na trestnoprávne konanie, očakáva, že vyvodí aj trestnoprávnu zodpovednosť vo forme podania trestného oznámenia. Škody údajne vznikli miliónom spotrebiteľov, keďže mohli platiť nižšie ceny za energie. Samotný Ľubomír Jahnátek označil svoje odvolanie za nezákonné a je pripravený sa brániť súdnou cestou.

Po zmenách v regulačnom zákone, ktoré prijal bývalý parlament, stačí ak nového šéfa regulačného úradu už schváli len vládny kabinet. Predtým musel odobriť nového predsedu ÚRSO aj prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok