Cenu SOZA pre najhranejšieho autora si prevzal Kamil Peteraj

TA3, TASR
21.10.2011 08:22

Básnik a textár Kamil Peteraj si vo štvrtok večer (20.10.) prevzal Cenu SOZA 2011 pre autora najhranejších hudobných diel za rok 2010. Toto prestížne ocenenie raz ročne udeľuje Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA).

Cenu SOZA pre najhranejšieho autora si prevzal Kamil Peteraj

Piesne s autorskými textami Kamila Peteraja boli v minulom roku hrané celkom 172.995 minút, čo znamená viac ako 43.250 piesní, v prepočte 118 odohratí v médiách denne.

"Beriem tieto veci vždy s pokorou, samozrejme štatistika je veľmi krásna vec, som veľmi rád, vyjadruje to, že mnohé skladby aj po rokoch zostali stále živou súčasťou slovenskej popkultúry. Hlavne je to odrazom toho, čo vidím a mnohokrát som zažil, že v rodinách tie pesničky 70., 80. a 90. rokov stále fungujú, aj keď možno ich nepočujeme stále v éteri a neotravujú poslucháčov. Druhá vec, som rád, že môžem robiť aj pre súčasných interpretov ako je Kristína, ktorá má veľký úspech," uviedol pre TASR Peteraj, ktorý z doterajších pätnástich ročníkov si túto cenu odniesol včera večer už desiaty raz a dodal: "Na druhej strane ale musím povedať jednu vec, že oveľa viac by ma tešilo, keby sa hrala masívnejšie celá slovenská hudba. Ako by bola od macochy a myslím, že všetkým by to pomohlo, ale hlavne by to pomohlo slovenským poslucháčom, nielen interpretom, lebo v pesničkách sa stretávajú s vlastným rodným jazykom."

Ako sám hovorí, presnú evidenciu textov si nevedie, dnes sa ich počet hýbe medzi číslami deväťsto a tisíc. Aká však bola Peterajova cesta k piesňovým textom? "Cez Mariána Vargu, ktorý chodil na konzervatórium o dva ročníky nižšie. Boli sme dobrí priatelia a viedli sme dlhé hodiny debaty o hudbe, o jej zmysle, o komponovaní, o skladateľoch. Potom mi zišiel z dohľadu, objavil sa po dvoch rokoch s tým, že hrá v bigbítovej kapele. Pozval ma do vtedajšieho štúdia Československého rozhlasu a pustil mi skladbu Čierna ruža. Veľmi sa mi zapáčila aj šokovala, lebo dovtedy som bol ako mladý básnik zahľadený hlavne do seba. Myslel som, že nad poéziu niet a písanie textov piesní sa mi zdalo nie dosť vážne. Čierna ruža však môj názor zmenila, o dva mesiace Prúdy nahrali skladbu Jesenné litánie s mojím prvým textom a hudbou Pavla Hammela, vyšla na albume Zvoňte, zvonky," vysvetlil pre TASR.

Bratislavský rodák, básnik a textár Kamil Peteraj (1945) vyštudoval konzervatórium a odbor dramaturgia na divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení, ktorú ukončil v roku 1970. Po skončení štúdia pracoval do roku 1980 ako dramaturg spevohry divadla Nová scéna, od roku 1980 je v slobodnom povolaní. Prvé dva texty napísal už v roku 1968 na prvý album skupiny Prúdy Zvoňte, zvonky - boli to skladby Jesenné litánie a Dám ti lampu.

Od prvého albumu skupiny Prúdy napísal texty pre viacerých interpretov slovenskej populárnej hudby - patria k nim okrem Pavla Hammela a skupiny Prúdy aj skupina Modus, Miro Žbirka, Robo Grigorov či Laco Lučenič. Z jeho pera sú aj duety V slepých uličkách, Nespáľme to krásne v nás a Tajnosľubná či Co bolí, to přebolí. Osobitnou stránkou jeho tvorby je spolupráca s Marikou Gombitovou. Pre ňu napísal texty všetkých pesničiek, ktoré vydala na deviatich albumoch v rokoch 1979 až 1994. Jeho najnovším objavom je speváčka Kristína. Spolu s Borisom Filanom je považovaný za zakladateľa modernej slovenskej textovej tvorby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok