Prezidentské voľby sa neanulujú, rozhodol mexický súd

SITA
31.8.2012 10:51

Výsledky mexických prezidentských volieb sa rušiť nebudú. Najvyšší volebný tribunál vo štvrtok jednohlasne odmietol pokus ľavice spochybniť víťazstvo centristického kandidáta Enriqueho Peňu Nieta, čím mu vydláždil cestu do prezidentského kresla.

Prezidentské voľby sa neanulujú, rozhodol mexický súd
SITA

Ľavicový kandidát na mexického prezidenta Andrés Manuel López Obrador, ktorý neuspel v prezidentských voľbách, štyridsaťšesťročného Nieta a jeho Inštitucionálnu revolučnú stranu (PRI) obviňoval z kupovania hlasov a ovplyvňovania médií. Podľa neho Nieto porušil ústavný zákon o slobodných a spravodlivých voľbách a žiadal preto zrušenie ich výsledkov. Sudcovia však rozhodli, že obvinenia nie sú podložené dostatkom dôkazov.

Nieto zvíťazil vo voľbách z 1. júla so ziskom 38,2 percenta hlasov, čím vrátil PRI po 12 rokoch v opozícii opäť k moci. Jeho hlavný protikandidát Obrador si zabezpečil 31,6-percentnú podporu. Proti výsledkom volieb protestovali tisíce ľudí, pričom Nieta obviňovali z kupovania hlasov a podpory televíznych staníc.

Nový prezident sa ujme funkcie v decembri, keď nahradí Felipeho Calderóna. Ten tesne porazil Obradora, bývalého starostu hlavného mesta Mexiko, vo voľbách v roku 2006.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok