Kližan senzačne vyradil Tsongu

TASR, TA3
30.8.2012 21:29

Slovenský tenista Martin Kližan sa v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji US Open postaral o veľkú senzáciu, keď po výbornom výkone vyradil piateho nasadeného Francúza Jo-Willfrieda Tsongu za 2:12 h v štyroch setoch 6:4, 1:6, 6:1 a 6:3.

Kližan senzačne vyradil Tsongu
SITA

Zverenec trénera Karola Kučeru získal najcennejší skalp v doterajšej kariére a dosiahol životný úspech. Prvýkrát v seniorskej kategórii postúpil na podujatí veľkej štvorky do 3. kola, kde nastúpi proti víťazovi súboja medzi Francúzom Jeremym Chardym a Austrálčanom Matthewom Ebdenom.

Kližan zničil Tsongu variabilnou hrou a za svoje skvelé údery si od divákov na dvorci Louisa Armstronga často vyslúžil búrlivý aplauz. Slovenský Tenista roka 2011 "pomstil" krajana Karola Becka, ktorý v 1. kole prehral s Tsongom v štyroch setoch. Kližan má vďaka postupu medzi elitnú 32-ku v New Yorku už teraz istú prémiu a 90 bodov do rebríčka ATP Entry. V jeho novom vydaní sa vráti do najlepšej svetovej päťdesiatky a v prípade ďalšieho úspešného ťaženia môže ísť ešte vyššie.

Kližan sa nezľakol súpera zvučného mena, hneď v prvom geme prelomil Tsongovo podanie a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 2:0. Favorizovaný Francúz síce hneď vzápätí vyrovnal na 2:2, no za stavu 3:3 Kližan po sérii winnerov čistou hrou získal podanie finalistu Australian Open z roku 2008 a prvý set sa stal jeho korisťou. Hneď na začiatku druhého dejstva mal Kližan k dispozícii tri brejkbaly, nevyužil ich však, čo narušilo jeho koncentráciu. Tsonga to využil a druhý set vyhral jasne.

Od začiatku tretieho dejstva bol však opäť pánom na dvorci Kližan. Slovenský tenista kvalitne podával i returnoval, umne menil rytmus hry a pri dlhších výmenách dominoval. V treťom sete dovolil uhrať Tsongovi iba jediný gem a vo štvrtom si po dvoch brejkoch vybudoval náskok 4:0. Francúz pôsobil na dvorci bezradným a unaveným dojmom.

Nevychádzalo mu prvé podanie, v dôležitých momentoch sa nemohol spoľahnúť na tradičné esá. Tsonga ešte dokázal znížiť na 3:4, no Kližan už šancu na životné víťazstvo z rúk nepustil. Za stavu 5:3 premenil pri podaní súpera v poradí druhý mečbal. Po zápase sa v návale radosti objal s trénerom Kučerom a nasledovala oblievačka vodou.

muži - dvojhra - 2. kolo:
Martin KLIŽAN (SR) - Jo-Willfried Tsonga (5-Fr.) 6:4, 1:6, 6:1, 6:3

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok