Historický moskovský hotel Metropol vydražili za 275 miliónov dolárov

TA3, TASR
30.8.2012 19:25

V ruskej metropole vydražili známy historický hotel Metropol. Vyvolávacia cena za lukratívnu, viac ako sto rokov starú, secesnú budovu v centre Moskvy bola 272 miliónov amerických dolárov. Hotel od dnes patrí ruskej hotelovej sieti Azimut, ktorá si ho dlho prenajímala.

Historický moskovský hotel Metropol vydražili za 275 miliónov dolárov
SITA

Aukciu zorganizoval v rámci privatizačného programu moskovský magistrát, ktorý dúfa, že nový súkromný majiteľ zabezpečí potrebnú rekonštrukciu luxusnej secesnej budovy, postavenej pred vyše 100 rokmi.
Víťazom dražby sa stala ruská hotelová sieť Azimut, ktorá si Metropol doteraz prenajímala. Lukratívny, mozaikami zdobený šesťpodlažný hotel v blízkosti Veľkého divadla (Boľšoj teatr) a Červeného námestia získala skoro za vyvolávaciu cenu.

Po boľševickej revolúcii z roku 1917 sa Metropol stal domom sovietov, v ktorom predniesol množstvo prejavov komunistický vodca V.I. Lenin. V čase druhej svetovej vojny v hoteli sídlili takmer všetci zahraniční novinári pôsobiaci v Sovietskom zväze.

Nový vlastník však nezískal exkluzívny hotelový nábytok, ktorý bude vydražený na iných aukciách alebo sa stane súčasťou zbierok moskovských múzeí. Zariadenie hotela fascinovalo počas pobytu v roku 1993 aj speváka Michaela Jacksona, ktorý sa neúspešne pokúšal kúpiť lampu s motívom medveďa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok