Nemecko preberá predsedníctvo EÚ, čaká ho neľahká úloha

TA3 TASR
1.7.2020 12:22

Nemecko preberá rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie. To doposiaľ viedlo od začiatku roka Chorvátsko. Počas nasledujúcich šiestich mesiacov čaká Berlín neľahká úloha. Lídri 27-čky by sa totiž mali zhodnúť na podobe viacročného rozpočtu únie, na pobrexitovej dohode s Veľkou Britániou, ale aj na spoločnom postupe pri otváraní hraníc.

Úlohou Nemecka bude najbližších šesť mesiacov organizovať ministerské stretnutia v Bruseli a sprostredkovať riešenie agendy EÚ medzi členskými štátmi. Od 1. januára 2021 vystrieda Nemecko na čele Rady EÚ Portugalsko. Nemecko sa ujalo svojho predsedníctva v Rade EÚ pod mottom "Spoločne. Urobme Európu znovu silnou".

Hoci sa Berlín počas predsedníctva v Rade EÚ pôvodne plánoval zamerať na bezpečnosť hraníc Únie, vzťahy s Čínou a ochranu klímy, koronavírusová pandémia ho donútila sústrediť sa na opatrenia, ktoré budú zacielené proti šíreniu tejto nákazy a súčasne na ekonomickú obnovu. Členské štáty EÚ sa na summite v polovici júla budú venovať fondu obnovy v hodnote 750 miliárd eur, ktorý navrhla Európska komisia. EK takisto predstavila obnovený sedemročný rozpočet na obdobie rokov 2021-27 vo výške 1,1 bilióna eur.

Nemecko bude mať rozhodujúcu úlohu aj v obchodných rokovaniach s Britániou po brexite. Británia vystúpila z EÚ na konci januára 2020 a momentálne sa do konca roka nachádza v prechodnej fáze, počas ktorej je naďalej súčasťou vnútorného trhu EÚ, ako aj colnej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok