Paška: Zrekonštruovaný hrad je ako moje vlastné dieťa

TASR
30.8.2012 15:03

Každá krajina má svoje symboly, ktoré ponúka verejnosti a je zadosťučinením, že Bratislavský hrad navštevuje veľké množstvo ľudí. Vyhlásil to dnes predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD), ktorý novinárov previedol po zrekonštruovaných priestoroch hradu.

Paška: Zrekonštruovaný hrad je ako moje vlastné dieťa
SITA

"Toto je pre mňa akoby vlastné dieťa, za ktoré som znášal a asi aj budem znášať veľa kritiky. Ale veľmi ma teší, že 20. výročie Ústavy SR a vzniku republiky si konečne budeme môcť pripomenúť v priestoroch, ktoré nie sú nezvyčajné aj v iných starších a vyvinutejších demokraciách," povedal Paška.

S rekonštrukciou hradu totiž Kancelária NR SR začala v dobe, keď Paška parlamentu predsedal v rokoch 2006 až 2010 prvý krát. Šéf NR SR pripomenul, že precestoval celý svet a ako predseda parlamentu mal možnosť navštíviť reprezentačné priestory aj v iných krajinách.

"Pre mňa je zadosťučinením, keď vidím, aké množstvo ľudí dnes navštevuje hrad a koľko ľudí sa fotí pred sochou Svätopluka, ktorá bola predmetom veľkej kontroverznej diskusie. Ale chvalabohu, evidentne to ľuďom neprekáža. Dnes je to naozaj symbol, kde chodí veľa ľudí, symbol nielen Bratislavy, ale celého Slovenska," vyhlásil Paška.

Rekonštrukcia však ešte nie ukončená, napríklad na hrade chýba mobiliár. "Predchádzajúci minister financií vyčlenil prostriedky na dozariadenie a dokončenie, ale zatiaľ čakáme na možnosti rozpočtu, či bude vôbec možnosť nájsť nejaké peniaze. Aby sme to nerobili ako lastovičie hniezdo, tak počkáme," avizoval. Na otázku, koľko peňazí ešte treba investovať, priamo neodpovedal.

"Nás najviac tlačí jama, ktorá vznikla po archeologických výskumoch. Malo tam byť podzemné parkovisko a naša snaha je minimálne aspoň urobiť aspoň toto. Tam treba asi 10 miliónov eur. Či sa nájdu, neviem, ale niečo s tým urobiť musíme, lebo areál vyznieva zle," vysvetlil.

Podľa jeho slov však krajina potrebuje peniaze aj na sociálne projekty, zdravotníctvo či školstvo. "Asi by to nebolo celkom korektné, ak by sme sa hrali len so symbolmi. Tým symbolom Slovenska by mal byť aj kvalitný život pre široké vrstvy ľudí, takže tento projekt asi zamrzne a bude čakať na lepšie časy," myslí si.

Už v piatok (31.8.) bude v zrekonštruovaných priestoroch hradu prvá štátna recepcia, ktorú organizuje Kancelária prezidenta SR spolu s Kanceláriou NR SR a Úradom vlády SR. "Prídu stovky hostí, ako diplomatický zbor, poslanci, europoslanci, regionálni politici a všetci, ktorí boli pri zrode našej štátnosti a tí, ktorí ju počas 20 rokov napĺňali," dodal Paška.

Na celkovú rekonštrukciu Bratislavského hradu bolo v decembri 2008 za prvej vlády Roberta Fica (Smer-SD) schválených takmer 126 miliónov eur, ku koncu minulého roku bolo čerpaných vyše 64,6 milióna eur. Hlavnými dôvodmi rekonštrukcie bol zlý až havarijný stav hradného paláca. Po jej úplnom dokončení má hrad plniť štátno-reprezentačnú, kultúrnu a spoločenskú funkciu, naďalej tam budú sídliť expozície Slovenského národného múzea. Po skončení rekonštrukcie bude múzeum, a teda aj verejnosť, využívať 80 percent plochy celého paláca, zvyšok budú reprezentačné priestory.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok