Poslanec rok ignoroval rokovanie zastupiteľstva. Prišiel o mandát

TA3 TASR
29.6.2020 14:38

Poslanec mestského zastupiteľstva v Púchove Roman Hvizdák prišiel o svoj mandát. Zanikol mu po tom, ako sa viac než rok nezúčastnil zasadnutia mestského zastupiteľstva. Hvizdák je dlhodobo práceneschopný.

Poslanec rok ignoroval rokovanie zastupiteľstva. Prišiel o mandát
TASR/Radovan Stoklasa (ilustračné foto)

Štvrtina volebného obdobia

Ako informovala primátorka Púchova Katarína Heneková, Hvizdák nevykonával funkciu poslanca mestského zastupiteľstva tak, ako mu to vyplývalo zo zákona o obecnom zriadení. „Nezúčastňoval sa zasadnutí mestského zastupiteľstva, komisií a orgánov, ktoré mesto má. Na zasadnutí zastupiteľstve nebol jeden rok, čo je štvrtina celého volebného obdobia,“ pripomenula Heneková s tým, že Hvizdák sa naposledy zúčastnil mestského zastupiteľstva v apríli minulého roku. Zákon o obecnom zriadení neberie do úvahy dôvody absencie na zastupiteľstvách.

Hvizdáka vystrieda v púchovskom mestskom parlamente prvý náhradník vo volebnom obvode, v ktorom on sám kandidoval. Jeho nástupcom je Marián Mišún. Poslanecký sľub zložil na zasadnutí minulý týždeň. Mestské zastupiteľstvo zobralo na vedomie aj Hvizdákovu abdikáciu na postoch v dozorných radách troch mestských spoločností a odvolalo ho z komisií mestského zastupiteľstva a školských rád. O stanovisko sme požiadali aj dnes už bývalého poslanca Hvizdáka, vyjadriť sa odmietol.

Dva podobné prípady

Podľa hovorcu Združenia miesta a obcí Slovenska Michala Kaliňáka na Slovensku evidujú v tomto roku dva podobné prípady zániku mandátu poslancov z dôvodu pasivity.

„Ak si poslanci boli vedomí, že nemôžu mandát vykonávať, serióznejšie by bolo, ak by sa mandátu vzdali a umožnili náhradníkovi, aby ho vykonával,“ uviedol Kaliňák. Roman Hvizdák je zároveň aj poslancom Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja, zasadnutí sa rovnako nezúčastňuje. V prípade postu poslanca samosprávneho kraja mu však strata mandátu nehrozí, zákon na ňu nepamätá

„Takéto pravidlo prísne k obecným a mestským zastupiteľstvám, neexistuje vo vzťahu k samosprávnym krajom. Tu sa ukazuje, že ak samospráva má byť dôveryhodná a zrozumiteľná, je asi najvyšší čas, aby na Slovensku existoval jeden balík komunálnej legislatívy, ktorá bude úplne rovnaká pre dediny, mestá, ale i samosprávne kraje,“ zdôraznil Kaliňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok