Poliaci si budú voliť prezidenta aj v druhom kole, postúpili dvaja

TA3 TASR
28.6.2020 21:31

Do druhého kola prezidentských volieb v Poľsku postupujú podľa očakávania Andrzej Duda a Rafal Trzaskowski. O tom, ktorý z nich sa stane prezidentom, voliči rozhodnú v druhom kole volieb 12. júla.

Z tzv. exit polls vypracovaných inštitútom IPSOS pre TVN, TVP a Polsat vyplýva, že Duda získal 41,8 percenta hlasov, kým jeho hlavný súper Trzaskowski dostal podporu od 30,4 percent voličov. Dobrý výsledok dosiahol aj Szymon Holownia, ktorého volilo 13,3 percenta voličov.

O úrad hlavy štátu sa okrem Dudu, Trzaskowského a Holowniu uchádzalo ešte osem kandidátov. Najúspešnejším z nich bol Krzysztof Bosak, ktorého volilo 7,4 percenta voličov. Zvyšní kandidáti získali podľa exit polls menej ako tri percentá hlasov.

Prezidentské voľby v Poľsku boli pôvodne naplánované na 10. mája. Hlasovanie však bolo odložené kvôli politických šarvátkam o tom, či, ako a kedy uskutočniť voľby počas pandémie vyvolanej koronavírusom nového typu. V dôsledku prepuknutia epidémie sa Poľsko nakoniec rozhodlo umožniť občanom, aby sa rozhodli, či chcú hlasovať osobne alebo poštou. Pre poštové hlasovanie sa napokon rozhodlo takmer 192.000 z celkovo viac ako 30 miliónov oprávnených voličov. Ďalších 380.000 Poliakov volilo poštou zo zahraničia.

Účasť na voľbách bola vysoká - aj napriek opatreniam a obmedzeniam, ktoré súvisia s epidémiou spôsobenou koronavírusom nového typu. Svoje právo voliť využilo 62,9 percenta oprávnených voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok