Čakajú nás horúčavy i búrky. Teplota môže dosiahnuť 33 stupňov

TA3 TASR
28.6.2020 09:15

Západné Slovensko potrápia počas nedeľného popoludnia horúčavy, východ Slovenska zasa búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa.

Čakajú nás horúčavy i búrky. Teplota môže dosiahnuť 33 stupňov
TASR/Jakub Kotian

Výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami platí pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj. Meteorológovia očakávajú maximálnu teplotu vzduchu do 33 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozornili s tým, že u niektorých osôb hrozí pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu.

burky_c0a80301-42d3-e772.jpg

Vysoké teploty vystriedajú k večeru búrky. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20-40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65-85 kilometrov za hodinu. Pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj platí výstraha prvého stupňa pred búrkami. Spojené môžu byť s krúpami. "Pri búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov," dodali meteorológovia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok