Cookove ostrovy oznámili vznik najväčšej morskej prírodnej rezervácie

TASR
30.8.2012 09:32

Vláda Cookových ostrovov, ktoré tvoria jednu z najmenších krajín na svete, tento týždeň oficiálne ohlásila vytvorenie najväčšej morskej prírodnej rezervácie na svete, rozprestierajúcej sa v južnom Tichom oceáne na ploche 1,1 milióna kilometrov štvorcových.

Cookove ostrovy oznámili vznik najväčšej morskej prírodnej rezervácie
wikipedia.org

V chránenej morskej oblasti je zakázaný rybolov. Jej rozloha je porovnateľná so spojeným územím Nemecka a Francúzska. Je to zároveň polovica z celkovej rozlohy ekonomickej morskej zóny, ktorú spravujú Cookove ostrovy - súostrovie 15 koralových ostrovov s 20.000 obyvateľmi.

Predseda vlády Cookových ostrovov Henry Puna oficiálne ohlásil vytvorenie morskej prírodnej rezervácie na výročnom Fóre tichomorských ostrovov, ktoré sa tento rok uskutočnilo v Rarotonge. Myšlienky predstavil už vlani na summite Global Eye on Earth v Abú Zabí.

"Vyvážením záujmov hospodárskeho rozvoja - akými sú turizmus, rybolov a podmorská ťažba - s ochranárskymi potrebami biodiverzity a prírodného bohatstva oceánu, koralových útesov a ostrovov vytvorí morská rezervácia nevyhnutný rámec pre podporu udržateľného rozvoja," uviedol premiér citovaný tlačovou agentúrou Pacific Islands News Association.

Cookove ostrovy nadviazali na iniciatívu Austrálie, ktorá v júni oznámila vytvorenie viacerých morských prírodných rezervácií vo svojich teritoriálnych vodách, ktorých rozloha bude dovedna tri kilometre štvorcové popri austrálskom pobreží.

Environmentalisti v súvislosti so snahou Cookových ostrovov upozorňujú, že vytvorenie prírodnej morskej rezervácie môže byť len symbolické, pretože táto malá krajina nedokáže prinútiť komerčné rybárske lode, aby v chránenej oblasti lovili. V tejto súvislosti sa spomína morská prírodná rezervácia tichomorského ostrovného štátu Kiribati, na ktorú na morskom území s rozlohou 184.000 kilometrov štvorcových dohliada len jedna loď pobrežnej stráže.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok