Republikáni nominovali Ryana za viceprezidentského kandidáta

TASR, TA3
30.8.2012 08:44

Kongresman Paul Ryan prijal v stredu večer miestneho času na zjazde Republikánskej strany svoju nomináciu na funkciu viceprezidenta.

"Prijímam moju povinnosť pomôcť nášmu národu dostať sa z krízy zamestnanosti a priviesť ho späť k prosperite," vyhlásil Ryan v prejave na nominačnom zjazde v meste Tampa na Floride. Znamená to, že 42-ročný Ryan, vychádzajúca hviezda republikánov, oficiálne kandiduje po boku Mitta Romneyho, ktorý v novembrových voľbách vyzve demokratického prezidenta Baracka Obamu.

Romney predstavil Ryana ako viceprezidentského kandidáta len pred niekoľkými týždňami. Ryan je zástancom prísnych úsporných plánov s masívnymi intervenciami v sociálnej oblasti. Obama ho preto obvinil zo "sociálneho darvinizmu". V emotívne ladenom prejave na zjazde sľúbil Ryan vytvoriť v najbližších štyroch rokoch 12 miliónov pracovných miest.

"Amerika potrebuje zmenu," povedal Ryan. "Máme plán pre silnejšiu strednú vrstvu s cieľom vytvorenia 12 miliónov nových pracovných miest," dodal s tým, že vládne výdavky treba obmedziť na úroveň 20 percent hospodárskeho produktu. Ryan dal tiež jasne najavo, že republikáni v prípade víťazstva zrušia Obamovu reformu zdravotníctva.

"Obama zlyhal na celej čiare. To, čo chýba v Bielom dome, je vodca," zdôraznil Ryan. Najväčším neúspechom je však podľa neho rast štátneho dlhu. "Nemôžeme míňať peniaze, ktoré nemáme," konštatoval. Pri vytváraní pracovných miest demokrati podľa Ryana premárnili roky, počas ktorých mali len prázdne sľuby a veľa rečí: "Sľúbené oživenie (hospodárstva) nikdy nebolo na dohľad." Dlh USA naopak rekordne narástol, ale Obamu  "stále nepočuť".

Viacero rečníkov sa pred Ryanom vyslovilo za to, aby USA opäť prevzali globálne vodcovstvo. Svet podľa nich potrebuje silnú Ameriku a prezident Barack Obama v zahraničnej politike zlyhal. Bývalá americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová varovala, že Spojené štáty by nemali stratiť svoju vojenskú prevahu, pretože len tak je možné zabezpečiť mier. Obamu obvinila, že premárnil politickú vedúcu úlohu USA vo svete.

"Každý vo svete sa v súčasnosti pýta: Kde stojí Amerika?," povedala Riceová, podľa ktorej Spojené štáty práve tak málo pomáhajú disidentom v Číne, ako politickým väzňom v Iráne. Ak USA stratia politické vodcovstvo, nastane buď mocenské vákuum a chaos, alebo sa k moci dostanú sily, ktoré nezdieľajú liberálne hodnoty. "Nemáme na výber," povedala Riceová.

Podobne sa vyjadril senátor John McCain, ktorý v roku 2008 prehral súboj o prezidentské kreslo s Obamom a bol jedným z najtvrdších kritikov jeho zahraničnej politiky. "Amerika musí byť na správnej strane dejín. Dopyt po našom vodcovstve vo svete nebolo nikdy väčší," povedal  McCain.

Prostredníctvom videozáznamu krátko pozdravil účastníkov zjazdu bývalý republikánsky prezident George W. Bush, ktorý sa v predvolebnej kampani objavuje len zriedka. Podporil nomináciu Mitta Romneyho, ktorý bude podľa neho "nepochybne" dobrým prezidentom. Jeho slová prijali delegáti rezervovane, uviedla agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok