Usáma bin Ládin sa zabil sám, tvrdí elitný vojak

TASR
30.8.2012 08:13

Vodca teroristickej siete al-Káida Usáma bin Ládin bol už mŕtvy, keď ho vlani v máji našli v úkryte v Pakistane príslušníci amerického elitného komanda SEALS. Vo svojej knihe, ktorá sa začne oficiálne predávať 11. septembra, to tvrdí jeden z jeho členov.

Usáma bin Ládin sa zabil sám, tvrdí elitný vojak
SITA

Toto tvrdenie je v rozpore s doterajšími oficiálnymi informáciami americkej vlády. Podľa nich bin Ládin pri útoku komanda vybehol krátko na chodbu domu, no potom utiekol späť do svojej spálne. Členovia komanda sa obávali, že si išiel po zbraň, preto sa ho rozhodli zabiť. Guľky ho zasiahli do hrudníka a do hlavy.

Autor knihy s názvom No Easy Day (Neľahký deň) tvrdí, že najhľadanejšieho teroristu našli Američania ležať na zemi s guľkou v hlave. Bin Ládin sa strelil do spánku, keďže "krv a mozgová hmota vytekali z boku lebky", píše vojak, vystupujúci pôvodne pod pseudonymom Mark Owen.

Televízia Fox News však onedlho zistila, že v skutočnosti ide o 36-ročného Matta Bissonnetta z Aljašky. Podľa služobných záznamov je držiteľom šiestich amerických vojenských vyznamenaní. Hoci sa bin Ládin ešte zvíjal od bolesti, o kladení odporu nemôže byť podľa Bissonnetta ani reči. Keď vojaci dorazili do jeho izby, nad jeho telom sa skláňali dve plačúce ženy.

Niektorí členovia komanda priložili svoje zbrane k bin Ládinovej hrudi a niekoľkokrát stlačili spúšť. "Guľky ho roztrhali, jeho telo dopadlo na zem, kým zostal nehybný," citoval portál z knihy. Knihu No Easy Day napísal Bissonnette spoločne so spisovateľom a publicistom Kevinom Maurerom. Vydavateľstvo Penguin je odhodlané knihu vydať napriek zverejneniu totožnosti autora. Podľa hovorkyne vydavateľa knihu kontroloval špecializovaný právnik a nenašiel v nej nič, čo by mohlo byť rizikom pre národnú bezpečnosť USA.

Kritici tvrdia, že zverejnením knihy porušil vojak služobný protokol, keďže rukopis vopred nepredložil na schválenie ministerstvu obrany USA. Americké úrady preto nemohli preveriť, či kniha neobsahuje utajované skutočnosti.

Penguin varoval knižných predajcov, že na predaj knihy platí prísne embargo až do 11. septembra. Obrovský záujem o knihu v prvých 24 hodinách prinútil vydavateľa zvýšiť plánovaný počet exemplárov z 300.000 na 400.000.
No Easy Day sa vďaka predobjednávkam dostal na druhé miesto v rebríčkoch bestsellerov v internetovom kníhkupectve Amazon aj v najväčšom americkom knižnom obchode Barnes & Noble.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok