Podľa prezidentky sa situácia zdravotne postihnutých zlepšila

TA3 SITA
25.6.2020 18:57

Inklúzia osôb so zdravotným postihnutím sa nedá riešiť v zariadeniach sociálnych služieb situovaných v odľahlých kaštieľoch na vidieku. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti desiateho výročia, odkedy na Slovensku platí Dohovor o právach osôb so zdravotným postihnutím.

Podľa prezidentky sa situácia zdravotne postihnutých zlepšila
facebook.com/zcaputova

Podľa hlavy štátu sa pozícia ľudí so zdravotným postihnutím na Slovensku v posledných rokoch zlepšila, no myslí si, že Slovensko čaká ešte veľa práce na odstraňovaní izolácie a prekážok ich začleňovania.

„Inklúzia sa nedá riešiť v zariadeniach sociálnych služieb situovaných v odľahlých kaštieľoch na vidieku. Samostatné rozhodovanie, nezávislosť a kontrola nad vlastným životom úzko súvisí s možnosťou vzdelávať sa a pracovať,“ napísala Čaputová. Myslí si však, že od prijatia dohovoru sa pozícia ľudí so zdravotným postihnutím v posledných rokoch na Slovensku zlepšila. Ich aktivity sú podľa nej viac viditeľné a ich hlas je viac počuť.

Prezidentka sa myslí, že Slovensko čaká ešte veľa práce na odstraňovaní izolácie a prekážok začleňovania ľudí so zdravotným postihnutím. „Inkluzívne vzdelávanie však u nás ešte nie je nárokovateľné a v jeho materiálnom, finančnom a personálnom zabezpečení máme značné medzery. Viac pozornosti by sme mali venovať aj ochrane zdravotne postihnutých pred domácim násilím a výzvou je tiež opatrovnícka reforma,“ uzavrela prezidentka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok