Máme vyše dve desiatky nových nakazených. Najviac je z Kysúc

TA3 TASR SITA ČTK
25.6.2020 09:32

Najnovšie u nás pribudlo až 23 nových prípadov nákazy, z toho 11 je z Čadce. Odkedy sa uvoľňujú epidemiologické opatrenia, krajiny po celej Európe zaznamenávajú prudký nárast prípadov nákazy. Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Máme vyše dve desiatky nových nakazených. Najviac je z Kysúc
TASR (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:50 Medzinárodná futbalová federácia použije zo svojej rezervy takmer 900 miliónov dolárov na pomoc svojim členom počas koronakrízy. Všetkých 211 národných zväzov dostane milión dolárov, plus pol milióna na ženský futbal.

0:25 Obyvatelia pobrežných miest v Británii húfne zaplnili pláže. Krajina má za sebou doposiaľ najteplejší deň v tomto roku a tisícky Britov to využili na oddych pri mori. Miestne úrady ale upozornili, že ľudia nedodržiavali základne odstupy a sami sa vystavili riziku možnej nákazy.

0:00 Americký štát Texas zastavil uvoľňovanie opatrení zavedených v dôsledku pandémie koronavírusu po tom, čo začal počet nových prípadov prudko rásť. Počet nových prípadov infekcie v Spojených štátoch v posledných dňoch láme rekordy. USA zaznamenali v stredu v priebehu uplynulých 24 hodín až 35.900 nových nakazených, uvádzajú údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa v Baltimore.

23:35 Ako sa bude vyvíjať ekonomika v turbulentných časoch koronakrízy? Porozprávali sme sa o tom s naším hosťom, ktorým bol Branislav Žúdel z Inštitútu finančnej politiky.

23:10 Ministerstvo dopravy spúšťa nové vlakové spojenia v regiónoch Slovenska, ktoré budú fungovať od 4. júla počas celej letnej sezóny. Cieľom je podporiť lokálny turistický ruch. Na tlačovom brífingu v Spišskom Podhradí o tom informoval minister dopravy Andrej Doležal.

22:45 V posledných dňoch opäť začal stúpať počet nových prípadov koronavírusu. Neuvoľnili sme opatrenia priskoro? Hrozí obnovenie štátnej karantény? V Téme dňa sme sa nato opýtali aj ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

22:20 V priestoroch košického magistrátu sa mal pohybovať človek infikovaný novým koronavírusom. Nakaziť sa pritom mohol aj primátor Jaroslav Polaček. Štvrtkové zasadnutie mestského zastupiteľstva preto zrušili. Len deň pred tým pritom rokovali prešovskí mestskí poslanci bez rúšok.

21:55 Koronavírusom sa v Spojených štátoch podľa odhadov doposiaľ nakazilo až osem percent z takmer 330 miliónov obyvateľov tejto krajiny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Odhady sú založené na reprezentatívnej vzorke testovania na protilátku proti SARS-CoV-2, čo znamená, že skutočný počet prípadov môže byť až desaťkrát vyšší, čo znamená, že koronavírusom sa mohlo nakaziť 16,5 až 26,4 milióna Američanov.

21:30 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

21:05 Neprístupná bola najdlhšie od druhej svetovej vojny.

20:40 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že Izrael bude v boji proti pandémii spolupracovať so Spojenými arabskými emirátmi. "Pôjde o spoluprácu v tých oblastiach výskumu, vývoja a technológií, ktoré prispejú k zvýšeniu ochrany zdravia v celej oblasti," uviedol Netanjahu bez toho, aby konkretizoval, o akú formu spolupráce pôjde.

20:20 Maďarská vláda objednala zo zahraničia dvojnásobok potrebného množstva prístrojov na pľúcnu ventiláciu, nadbytočné kusy ale ponúkne ďalším krajinám na predaj, povedalvo verejnoprávnej televízii M1 hovorca rezortu maďarskej diplomacie Tamás Menczer.

"Maďarsko objednalo zo zahraničia tieto prístroje v hodnote vyše 300 miliárd forintov (853 miliónov eur), aby ich bolo dostatok na liečbu pacientov nakazených koronavírusom," spresnil hovorca, podľa ktorého chceli zabrániť scenáru západoeurópskych krajín, v ktorých lekári museli rozhodovať, ktorý pacient bude žiť a ktorý nie.

19:55 Pozrite si príbeh majiteľky obchodu s potravinami v Belej Anny Cabadajovej ktorá nám porozprávala ako zmenila pandémia koronavírusu jej bežné pracovné dni.

19:30 Irak zaznamenal takmer 2437 nových prípadov a viac ako 107 úmrtí, v oboch prípadoch ide o nové rekordy. Celkovo sa koronavírusom v Iraku nakazilo už viac ako 39.000 ľudí, zomrelo 1437. Počet prípadov nákazy začal v Iraku rásť počas posvätného moslimského mesiaca ramadán po dlhom období relatívne pomalého šírenia. Nemocnice v krajine sú preplnené, lekári sa sťažujú na nedostatok hygienických a ochranných pomôcok.

19:05 Akým oblastiam sa má vláda podľa obyvateľov prioritne venovať po kríze? Na túto tému sme sa rozprávali s Václavom Hříchom, výkonným riaditeľom prieskumnej agentúry AKO, ktorá urobila prieskum na práve túto tému.

18:40 Majitelia si na Slovensku v máji zaregistrovali 4123 nových osobných automobilov. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka, keď počet registrácií dosiahol 9888 automobilov, ide o úbytok 58,3 %. Naďalej pretrváva pokles predaja, ktorý sa iba pomaly štartuje. "Očakávame, že celoročný trh poklesne najmenej o 30 %," informoval Zväz automobilového priemyslu.

18:15 Konanie referenda uprostred pandémie vyvolalo obavy v oblasti verejného zdravia, keďže Rusko naďalej hlási viac ako sedemtisíc nových prípadov denne.

17:50 Medzinárodný menový fond varoval, že pretrvávajúce odpojenie finančných trhov od reálnej ekonomiky môže nakoniec viesť ku korekcii cien aktív. Akciové trhy v posledných mesiacoch prudko vzrástli aj napriek obrovským problémom, ktoré zasiahli ekonomiky. Svet bojuje s pandémiou, ktorá si podľa údajov Johns Hopkins University už vyžiadala takmer 500.000 životov, a tiež s bezprecedentnou hospodárskou krízou. Navyše, mnohé rozvinuté ekonomiky zachvátili sociálne nepokoje, ktoré môžu zhoršiť dôveru investorov.

17:25 Deficit gréckeho rozpočtu sa v máji výrazne prehĺbil pre vplyv pandémie koronavírusu, ktorá poškodila kľúčový sektor turizmu. Grécke ministerstvo financií informovalo, že primárny deficit štátneho rozpočtu krajiny, čiže pred zohľadnením nákladov na obsluhu verejného dlhu, bol za prvých päť mesiacov tohto roka vo výške 4,84 mld. eur. Schodok za prvé štyri mesiace pritom bol iba na úrovni 1,52 mld. eur.

16:58 Od 1. júla sa prevádzkovateľom maloobchodov a prevádzok poskytujúcich služby nariaďuje pre zákazníkov a zamestnancov dodržiavanie viacerých hygienických opatrení. Stále platí, že vstup a pobyt v prevádzke sú možné len s rúškami. Táto povinnosť sa nevzťahuje na čas potrebný na konzumáciu nápojov a pokrmov. Pri vchode do prevádzky je nutné aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice.

16:48 Úrad verejného zdravotníctva sa na Facebooku vyjadril k 23 novým prípadom nákazy. Ubezpečuje, že odborníci zabezpečili všetky potrebné protiepidemické opatrenia. "Pri potvrdených prípadoch vykonávajú epidemiologické vyšetrovanie a pri úzkych kontaktoch nariadili domácu izoláciu a testovanie na ochorenie COVID-19."

16:42 Úrad verejného zdravotníctva od 1. júla povoľuje aj hromadné podujatia s počtom účastníkov vyšším ako tisíc. Musí však ísť výlučne o sediace obecenstvo a obsadenie kapacity priestorov určených pre sediacich nesmie presiahnuť 50 percent.

Ostatné typy podujatí sa povoľujú pre maximálne tisíc ľudí. Ich účastníci budú musieť naďalej nosiť rúška alebo iné pokrývky nosa a úst, používať dezinfekciu na ruky a dodržiavať dvojmetrové odstupy. Tie nebudú platiť pre ľudí, ktorí pochádzajú zo spoločnej domácnosti. Agentúru SITA o tom informoval Marek Eliáš z komunikačného referátu ÚVZ.

16:19 Holandská vláda dáva mimoriadny príplatok 1000 eur každému pracovníkovi v oblasti zdravotnej starostlivosti, ktorý pomáhal krajine bojovať s výskytom nového koronavírusu.

16:01 Novým koronavírusom sa zrejme nakazilo vyše 42 percent obyvateľov rakúskeho lyžiarskeho strediska Ischgl v Alpách. Vo štvrtok to uviedli rakúski vedci. Ide o najvyššiu mieru nakazenia obyvateľov, akú zatiaľ vo svete zaznamenali.

15:52 Francúzsko oznámilo vo štvrtok spustenie "rozsiahleho" testovania na koronavírus v snahe identifikovať "spiace" ohniská nákazy.

15:45 Európska lieková agentúra vo štvrtok podmienečne schválila prípravok remdesivir na liečbu ochorenia Covid-19. Liek remdesivir skracuje u hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid-19 čas vyliečenia o 31 percent, čiže v priemere približne o štyri dni. Remdesivir sa používal na liečbu eboly.

15:35 Mesto Čadca uzavrie od piatka základné a materské školy, športové zariadenia, mestskú plaváreň aj Dom kultúry. Zastavuje aj letné aktivity centra voľného času. Podľa informácií na internetovej stránke mesta je dôvodom zhoršujúca sa epidemiologická situácia a nárast pozitívnych osôb s ochorením Covid-19.

15:08 Nárok na pandemickú OČR u školákov zanikne od 1. júla, pokračovať môžu len s lekárskym potvrdením. Základné a stredné školy sú totiž cez prázdniny uzavreté podľa školského zákona, a nie na základe mimoriadnej situácie v súvislosti so šírením pandémie. Preto nárok na pandemickú OČR rodičom školopovinných detí z dôvodu poskytovania starostlivosti zanikne zo zákona 30. júna.

14:42 Európa zaznamenala prudký nárast prípadov ochorenia COVID-19, odkedy v jednotlivých krajinách začalo dochádzať k uvoľňovaniu epidemiologických opatrení. Uviedla to Svetová zdravotnícka organizácia. Podľa šéfa sekcie WHO pre Európu Hansa Klugeho až 30 krajín zaznamenalo počas posledných dvoch týždňov nárast nových prípadov a v 11 z nich zrýchlenie prenosu nákazy predznamenáva nástup druhej vlne pandémie. "Ak na túto situáciu dostatočne nezareagujeme, zdravotnícke systémy sa opäť dostanú na pokraj kolapsu," dodal.

14:04 Až 30 percent Slovákov považuje za najakútnejší problém na riešenie pomoc ohrozeným firmám a živnostníkom. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry AKO, ktorý realizovala na vzorke 1000 respondentov. Zaoberal sa otázkou toho, akým oblastiam sa má vláda prioritne venovať po novom koronavíruse.

14:15 Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií očakáva postupné oživovanie ekonomiky v najbližších mesiacoch, no to bude veľmi nerovnomerné. V rámci stimulov analytici IFP odporúčajú vláde prioritne podporiť verejné investície a nižšie sociálne vrstvy obyvateľov. Aj o tom sme sa rozprávali s Branislavom Žúdelom, spoluautorom aktuálnej makroprognózy.

13:36 Úrad verejného zdravotníctva predpokladá, že počet potvrdených prípadov koronavírusu bude v Čadci a okolí ešte narastať. Ohniská nákazy identifikoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci a monitoruje ich.

13:25 Všetky maďarsko-ukrajinské hraničné priechody budú najneskôr do nadchádzajúceho pondelka opäť otvorené. Oznámil vo štvrtok v Kyjeve maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. O otvorenie všetkých piatich hraničných priechodov žiadala podľa ministra aj maďarská menšina žijúca na Ukrajine.

13:15 Počet prípadov nákazy v Indonézii vo štvrtok prekročil 50.000. Predstaviteľ ministerstva zdravotníctva Achmad Yurianto povedal, že za posledných 24 hodín v krajine zaznamenali 1178 nových prípadov nákazy. Krajina od júna začala s uvoľňovaním epidemiologických opatrení.

12:50 Formulár čestného vyhlásenia pre odklad splatnosti poistného za jún je už k dispozícii. Informuje o tom na svojom Facebooku ministerstvo práce.

12:38 Zvýšiť pomoc pre firmy, ktoré zasiahla koronakríza a odpojiť príplatky od minimálnej mzdy. To sú len niektoré z požiadaviek našich firiem voči vláde. Obchodná a priemyselná komora spolu s Klubom 500 navrhli desať zlepšovákov, ktoré by mali našu ekonomiku aj priemysel opäť naštartovať. Minister hospodárstva im odkázal, že vláda už schválila jeden balíček pomoci pre firmy a druhý by mal prísť čoskoro.

12:20 Kirgizsko zvažuje pre opätovný nárast prípadov nákazy obnovenie núdzového stavu v dvoch provinciách krajiny Ču a Oš, v ktorých ležia aj dve najväčšie mestá - Biškek a Oš. Oznámilo to tamojšie ministerstvo zdravotníctva s tým, že ešte v priebehu tohto dňa vo veci rozhodne.

11:23 Dopravca FlixBus po uvoľňovaní podmienok cestovania od štvrtka 25. júna obnovuje niektoré medzinárodné autobusové spojenia Slovenska aj s Poľskom, Maďarskom, Nemeckom a Chorvátskom. Z viacerých slovenských miest je tak opäť možné cestovať zelenými autobusmi do Varšavy, Krakova, Budapešti, Mníchova, Salzburgu, Splitu a ďalších miest. Ako spoločnosť informovala, už 8. júna začala znovu prevádzkovať autobusové linky z Bratislavy do Viedne a o týždeň neskôr aj do Česka.

11:20 Na Ukrajine vo štvrtok oznámili nový rekord v počte nových prípadov nákazy, keď bolo za posledných 24 hodín pozitívne testovaných ďalších 994 osôb. Podľa ukrajinských médií miestne úrady vzhľadom na dynamiku epidemiologickej situácie zvažujú sprísnenie opatrení.

11:18 Americké štáty New York, New Jersey a Connecticut zaviedli 14-dňovú povinnú karanténu pre ľudí prichádzajúcich z tých štátov USA, ktoré za posledný týždeň zaznamenali najvyšší prírastok nových prípadov koronavírusu.

11:14 V Paríži vo štvrtok opätovne pre verejnosť otvorili Eiffelovu vežu, ktorá bola od 13. marca uzavretá v dôsledku obmedzení pohybu obyvateľstva zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

11:10 Mesto Bratislava mení pre koronakrízu opäť svoj rozpočet na rok 2020. Vo štvrtok to odsúhlasili bratislavskí mestskí poslanci. Naposledy tak spravili koncom apríla. Dosahy pandémie predpokladá hlavné mesto aktuálne zhruba na 40 miliónov eur. Ide o 13 percent celkového bežného rozpočtu hlavného mesta na tento rok.

10:55 Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa sa dohodla s odborovým zväzom UFO na balíku opatrení, ktoré jej pomôžu ušetriť viac ako 500 miliónov eur, keďže zápasí s dôsledkami pandémie. Tento balík zahŕňa pozastavenie zvyšovania miezd, zníženie počtu letových hodín a zodpovedajúcich platieb a dočasné zníženie príspevkov do podnikového dôchodkového systému.

10:33 Železničná spoločnosť Slovensko na základe uvoľnenia opatrení spúšťa od piatka (26. 6.) medzištátnu dopravu s Poľskom. Zároveň budú medzi Slovenskom a Českom jazdiť ďalšie vlaky.

10:28 Austrálska armáda vo štvrtok oznámila, že do mesta Melbourne vyšle 1000 vojakov s cieľom pomôcť zabrániť šíreniu nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 z jediného významnejšieho ohniska v krajine.

10:12 V spišskej obci Žehra už evidujú troch infikovaných novým koronavírusom. Jeden z nich nemá cestovateľskú anamnézu. Zvyšní dvaja sú maloletí a spolu s rodičmi sa vrátili z Veľkej Británie. V Žehre sa začalo masívne testovanie osôb, ktoré prišli s infikovanými do kontaktu.

10:05 Pozrite si správy o nových prípadoch nákazy z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:56 "Všetko sme to museli robiť za chodu. Teším sa z toho preto, lebo sme nastavovali pravidlá aj do budúcna, a ak by prišla potenciálne aj druhá vlna, tak máme pripravené všetky usmernenia a nástroje, ako sa zachovať v danej situácii a problematike," povedal minister školstva Branislav Gröhling o svojich prvých sto dňoch vo funkcii. Ako poznamenal, rezort školstva momentálne zbiera informácie zo škôl, ako sa vyrovnali s vyučovaním v období koronakrízy a aké problémy pociťovali.

9:50 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín zomrel na ochorenie Covid-19 jeden pacient a bolo potvrdených deväť nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Počet obetí koronavírusu v Maďarsku stúpol na 577 a infikovaných na 4123. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 2640 ľudí.

9:44 Vyliečili sa štyria pacienti, spolu už 1452. Hospitalizovaní sú takisto štyria pacienti potvrdeným ochorením Covid-19, z toho jeden je na JIS.

9:36 Spomedzi nových prípadov je 11 z okresu Čadca. Tri sú z Bratislavy, dva z okresu Humenné, dva prípady z okresu Spišská Nová Ves. Po jednom prípade nákazy zaznamenali v okresoch Bánovce nad Bebravou, Košice, Medzilaborce, Svidník a Topoľčany.

9:30 Na Slovensku pribudlo 23 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 630 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 936 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:00 Austrálska letecká spoločnosť Qantas plánuje zrušiť najmenej 6-tis. pracovných miest a ponechať 15-tis. zamestnancov na dlhšej nútenej dovolenke, keďže sa snaží prežiť pandémiu koronavírusu. Generálny riaditeľ firmy Alan Joyce uviedol, že Qantas sa musí zoštíhliť, pretože sa pripravuje na niekoľkoročné obdobie oveľa nižších príjmov.

7:20 Brazília zaznamenala 42.725 prípadov nákazy novým koronavírusom za posledných 24 hodín, oznámilo v stredu miestneho času tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Odborníci medzitým varovali, že krajina uvoľňuje epidemiologické opatrenia priskoro.

V Brazílii, ktorá eviduje druhý najvyšší počet úmrtí po Spojených štátoch, tiež hlásili 1185 obetí koronavírusovej choroby za uplynulý deň, čím sa ich celkový počet zvýšil na 53.830.

6:55 Nemecký inštitút Roberta Kocha vo štvrtok hlásil 630 potvrdených prípadov nákazy, čo je viac ako v stredu, kedy pribudlo 587 nových infikovaných. Dohromady inštitút eviduje 192.079 prípadov nákazy a 8927 obetí.

6:45 Čína oznámila vo štvrtok 19 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v čase hromadného testovania v metropole Peking, kde sa zdá, že zdravotnícke úrady dostali nedávne rozšírenie infekcie pod kontrolu.

Nové ohnisko nákazy v Pekingu vyvolalo obavy z opätovného rozšírenia infekcie v Číne, ktorá dostala epidémiu počas uplynulých mesiacov do značnej miery pod kontrolu. V meste uzavreli desiatky lokalít, zatvorili školy a obyvateľov vyzvali, aby necestovali, ak to nie je nevyhnutné.

Čína registruje oficiálne celkovo 4634 úmrtí spomedzi 83.4449 prípadov nákazy, odkedy nový koronavírus po prvý raz objavili koncom minulého roka v meste Wu-chan v strednej časti krajiny.

6:40 Mexiko potvrdilo v stredu ďalších 947 úmrtí na koronavírusovú chorobu COVID-19, čo je druhý najvyšší počet obetí v krajine za jeden deň od začiatku pandémie. Viac úmrtí krajina zaznamenala len 3. júna, keď ich bolo 1092.

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že Mexiko zaznamenalo dosiaľ 24.324 úmrtí na koronavírus.
Počet potvrdených prípadov nákazy stúpol o 5437 na 186.847.

6:30 Spojené štáty zaznamenali za uplynulých 24 hodín najvyšší denný nárast prípadov nákazy novým koronavírusom od konca apríla. V utorok v krajine potvrdili okolo 34.700 ďalších infikovaných, čo je tiež tretí najvyšší počet od začiatku pandémie.

Na porovnanie bol 1. júna denný prírastok počtu nakazených približne 17.400 a dosiaľ najvyšší počet (36.400) zaregistrovali v USA 24. apríla.

Spojené štáty podľa priebežnej bilancie Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenali dosiaľ viac ako 2,37 milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 121.870 úmrtí na chorobu Covid-19, ktorú tento vírus spôsobuje.

6:20 Francúzsko zaznamenalo v stredu 11 nových úmrtí v dôsledku epidémie koronavírusu v priebehu uplynulých 24 hodín. Ide o vôbec najmenší denný nárast počtu obetí v krajine od začiatku pandémie.

Celkovo vo Francúzsku v dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, zomrelo 29.731 nakazených.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v stredu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok