Matovič prehovoril o Kollárovej kauze. Nevyzve ho na odchod

TA3 SITA TASR
24.6.2020 15:51

Premiér Igor Matovič sa napokon vyjadril ku kauze predsedu parlamentu a svojho koaličného partnera Borisa Kollára. Ten, rovnako ako jeho ďalší kolegovia v Sme rodina, čelí kritike pre svoju vysokoškolskú prácu. Zdá sa, že Matovič nebude trvať na Kollárovom odstúpení, stabilita vlády je pre neho prioritou.

Kopanec do zadku pre vládu

"To, čo sa stalo, v prvom rade odkrýva úroveň nášho vysokoškolského vzdelania i to, že väčšina študentov neštuduje pre svoje vzdelanie, ale kvôli titulu," začal Matovič. Premiér je za razantnú reformu vysokých škôl, ktorá by znamenala aj rušenie časti z nich. Kauzu vníma ako "kopanec do zadku pre celú vládu". Zmeny, vrátane tých, ktoré umožnia odoberanie titulov, chce predložiť už po lete. "Po 30 rokoch anarchie by sme mali upratať," dodal Matovič.

Matovič nevie posúdiť, že Kollárova kauza je rovnaká, ako problémy s rigoróznou prácou Andreja Danka. Chce sa s Kollárom stretnúť. Matovič však chce, aby táto vláda vydržala a nechce riskovať "návrat mafie" k vláde. Kollára teda nebude vyzývať na vyvodenie zodpovednosti.

"Chcem splniť to, čo som ľuďom sľúbil, očistiť Slovensko od mafie. Vzhľadom na túto zodpovednosť neurobím nič, čo by ohrozilo stabilitu tejto koalície," zdôraznil Matovič. "Ak si mám dať na misku váh jednu diplomovku a stabilitu vládnej koalície, určite bude mojou prioritou udržať vládnu koalíciu," zopakoval. Poukázal na to, že jeho rozhodnutie determinuje i situácia Slovenska po predchádzajúcom vládnutí Smeru-SD i pandémia nového koronavírusu. Šéf parlamentu je podľa neho dostatočne svojprávny, aby vyvodil zodpovednosť v celej situácii.

Priznal zároveň, že kauzu berie ako "kopanec do zadku celej vlády". Podľa neho však dokumentuje to, aké dôležité je urobiť kvalitatívnu reštrukturalizáciu vysokého školstva. "Tým myslím, že zrušíme bez hanby polovicu vysokých škôl, umelo vytvorené školy v Skalici, Sládkovičove a podobné bludy, ktoré deformujú systém," zdôraznil Matovič. Predpokladá, že na konci leta bude môcť vláda predstaviť zásadnú reformu vysokého školstva.

Smer zvažuje jeho odvolávanie

Vyjadril sa aj opozičný Smer. Predloženie návrhu na odvolanie Kollára z funkcie predsedu parlamentu je vraj jedna z možností, ak sa sám nevzdá funkcie a potvrdia sa informácie, že jeho diplomová práca je plagiát. Uviedol to podpredseda školského výboru parlamentu Ľubomír Petrák. Podľa poslanca je pravdepodobné, že vo štvrtok 25. júna začne zbierať podpisy na zvolanie mimoriadneho školského výboru.

„Chceme požiadať ministerstvo školstva o kroky na preverenie manipulácie s výsledkami skúšok záverečných prác na predmetnej vysokej škole,“ priblížil Petrák.

Ako ďalej poslanec povedal, nejde len o podozrenia súvisiace s Kollárom, ale aj s ďalšou poslankyňou parlamentu Petrou Krištúfkovou. Tá mala kopírovať svoju bakalársku prácu počas štúdia na Stredoeurópskej vysokej škole, kde študoval aj Kollár. „Ak ide o systémové zlyhanie, treba aktivovať akreditačnú agentúru. V prípade, že je pod všetkými prípadmi podpísaný jeden človek alebo úzka skupina osôb, treba iniciovať postihy týchto osôb,“ myslí si Petrák.

Kollár vyhlásil, že neodstúpi

Minister školstva Branislav Grohling po rokovaní vlády povedal, že rezort školstva poslal na Stredoeurópsku vysokú školu v Skalici kontrolu. Kontrola sa podľa jeho slov vykonáva od minulého mesiaca a jej výsledky nateraz nie sú známe. Kollár v utorok vyhlásil, že z postu predsedu parlamentu neodstúpi. Odmietol, že jeho diplomovka je plagiát. „Pri teste originality vyskočila zhoda mojej diplomovej práce 24,45 percenta s inými prácami. Do 30 percent je to bežná prax, ktorá sa uznáva,“ obhajoval sa.

Krištúfková reagovala, že jej bakalárska práca bola posúdená v rámci štátnej záverečnej skúšky. „V obhajobe prešla rozpravou pred menovanou komisiou pre štátne záverečné skúšky s výsledným hodnotením C - dobre, išlo teda o priemernú prácu. Práca bola nahraná do Centrálneho registra záverečných prác a komisia mala k dispozícii aj výsledný protokol originality,“ povedala poslankyňa.

V minulom volebnom období predseda parlamentu Andrej Danko čelil obvineniam, že jeho rigorózna práca na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici bola plagiátom. Napriek ostrej kritike aj z radov politikov súčasnej koalície Danko vo funkcii zostal. Opozícia s návrhom na jeho odvolanie v parlamente neuspela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok