V tomto roku sa historicky prepadneme. Zverejnili makroprognózu

TA3 TASR
23.6.2020 13:07

Je to horšie, ako odborníci predpokladali. Slovenská ekonomika sa v roku 2020 pre koronakrízu prepadne o historických 9,8 %. Uvádza sa to v aktuálnej makroprognóze IFP.

Oslabený trh práce, odložené investície

Slovenská ekonomika v dôsledku globálnej pandémie klesne v roku 2020 o 9,8 %. Nižší bude domáci aj zahraničný dopyt, firmy vraj odložia investície. Trh práce sa podľa makroprognózy výrazne oslabí, nezamestnanosť vzrastie a mzdové tlaky ustúpia. Podporou bude len vládna spotreba.

V druhej polovici roka sa začne ekonomika postupne zotavovať, čo vytlačí rast HDP v roku 2021 na 7,6 %. Ekonomika ostane na celom horizonte podchladená a predkrízovú úroveň doženie až koncom roku 2022. Prognóza je postavená na rozpočtových cieľoch predstavených v Programe stability. Hlavným negatívnym rizikom je opätovné rozšírenie nákazy, ktoré by recesiu prehĺbilo. Naopak, nový Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti by ekonomike by ekonomike pomohol. 

“Očakávame, že v druhom štvrťroku dosiahne výkon ekonomiky dno, keď sa k poklesu priemyselnej a stavebnej aktivity pridá aj spotreba domácností. Najviac budú výpadkom spotreby zasiahnuté sektory ubytovania a stravovania, čo už naznačili aprílové údaje z eKasy a maloobchodných tržieb. Počas trvania obmedzení klesli výrazne aj predaje automobilov, či oblečenia,” priblížil v komentári k prognóze Inštitút finančnej politiky. Výpadok spotreby naopak čiastočne tlmia vyššie tržby supermarketov, drogérií a lekární.

Prepúšťanie v službách, priemysle, stavebníctve

Zamestnanosť v roku 2020 má výrazne klesnúť, keď z trhu práce ubudne 76.000 pracovných miest. Ľudia prídu o prácu najmä vo vybraných sektoroch služieb ako turizmus, stravovacie služby, maloobchod či doprava, ale aj v priemysle a stavebníctve. Vládne opatrenia podporujúce skrátenú prácu majú nárast nezamestnanosti tlmiť, bez nich by podľa MF došlo k výraznejšiemu prepúšťaniu o takmer 35.000 osôb. Miera nezamestnanosti v roku 2020 stúpne na 8,2 %, v ďalších rokoch má postupne klesať k úrovni 7 %.

Priemerná nominálna mzda v tomto roku sa podľa prognózy zvýši len o 2 %. “Rast priemernej mzdy bude tlmený veľkým množstvom poberateľov dávky ošetrovného a nemocenskej dávky aj nižšou mzdou plynúcou zo skrátených úväzkov,” priblížil IFP. V ďalších rokoch sa dynamika rastu miezd obnoví, potreba fiškálnej konsolidácie však bude pôsobiť negatívne na mzdový vývoj najmä vo verejnom sektore.

Inflácia má tento rok spomaliť na 1,8 %, a to najmä vplyvom výrazného poklesu cien ropy pre výpadok globálneho dopytu po mobilite. V druhej polovici roka stlmí aj rast cien potravín, ktoré počas trvania karanténnych opatrení zdraželi pod vplyvom neúrody aj rastu dopytu. V budúcom roku sa rast cien spomalí na 0,3 %, v strednodobom horizonte sa bude pohybovať okolo 1 %.

V roku 2021 očakáva nová prognóza oživenie ekonomiky a hrubý domáci produkt (HDP) má stúpnuť o 7,8 %. “Zotavovať sa bude spotreba domácností aj zahraničný dopyt. Investície sa budú tvoriť pomaly, keďže ekonomika bude stále výrazne podchladená s množstvom nevyužitých kapacít,” vysvetlil IFP. Verejné financie však budú musieť prejsť konsolidáciou, ktorá stlmí ekonomický rast v roku 2022 na úroveň 1,8 %. Na konci horizontu prognózy má ekonomiku podporiť dočerpávanie eurofondov, predkrízovú úroveň dosiahne v roku 2022.

Hlavné čísla prognózy:

Ekonomika sa v roku 2020 prepadne o historických 9,8 %.
Očakáva sa postupné oživenie ekonomiky v druhej polovici roku 2020.
V roku 2021 bude oživenie aktivity pokračovať a HDP stúpne o 7,8 %.
Miera nezamestnanosti v roku 2020 stúpne na 8,2 %, z trhu práce ubudne 76 tis. pracovných miest.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok