Aktivisti za vyšetrenie Gorily zablokovali hraničný priechod do Kitsee

SITA
29.8.2012 12:48

Na približne 20 minútovej akcii sa zúčastnilo viac novinárov, ako aktivistov. Plynulosť premávky nebola narušená.

Účasťou na dnešnej blokáde hraničného priechodu Jarovce-Kittsee za vyšetrenie kauzy Gorila aktivistov počtom prekonali novinári aj policajti. Trojica aktivistov s transparentom a v maskách Mikuláša Dzurindu, Jirka Malchárka a Anny Bubeníkovej zablokovala na približne 20 minút dopravu na hraničnom priechode a prihovárala sa vodičom. V tvoriacej sa kolóne niektorí ich aktivitu vítali, iní na ich činnosť nadávali. Na blokáde sa zúčastnil aj Róbert Mihály z Generácie '89. Situáciu na mieste monitorovali policajti a na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky dohliadali dopravní policajti. Podujatie aktivisti riadne ohlásili na miestny úrad v Jarovciach.

Minister vnútra Robert Kaliňák ešte v júli na rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť povedal, že vyšetrovanie kauzy Gorila intenzívne pokračuje a vyšetrovací tím ide viacerými smermi. „Treba brať do úvahy, že táto vec je živá a vyšetrovanie je v progrese," tlmočil upozornenie autorov správy o vyšetrovaní Gorily Kaliňák.

Podľa správy, ktorú pripravil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, v kauze Gorila nie je možné zatiaľ nikoho konkrétneho obviniť. A to napriek tomu, že vyšetrovatelia vypočuli doteraz približne 50 svedkov a zhromaždili asi 60-tisícový listinný materiál. Šéf rezortu vnútra upozornil, že obvinenie v každej kauze môže padnúť až vtedy, ak sa objasní prepojenie tzv. príčinnej súvislosti medzi úkonom a škodou, ktorá vznikla. „Tu, bohužiaľ, ideme naopak - poznáme následky, poznáme za určitých okolností jednotlivé finančné operácie, keď to takto nazvem. A vlastne k tomu, k čomu sa policajti dopracúvajú, sú jednotlivé skutky, ktoré sa stali,“ vysvetľoval minister.

V medializovanom dokumente – údajnom spise o odpočúvaní jedného bytu SIS s názvom Gorila, sa uvádzajú rôzne podozrenia o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Hoci sa potvrdilo, že akciu s názvom Gorila SIS skutočne zrealizovala, pravosť spisov zverejnených na internete nie je dokázaná, naopak, viacerí aktéri figurujúci v dokumentoch autenticitu informácií spochybnili. Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic založil na vyšetrovanie prípadu špecializovaný tím. Sú v ňom desiati špičkoví vyšetrovatelia a kriminalisti z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, z Úradu boja proti korupcii a z úradu inšpekcie. Vyšetrovateľ začal 9. januára trestné stíhanie pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, osoby sú podozrivé najmä zo zločinov korupcie a zneužívania právomocí verejného činiteľa. Trestné stíhanie dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok