Poslanecký prieskum v Sociálnej poisťovni má prvé výsledky

TA3 TASR SITA
22.6.2020 13:04

Poslanecký prieskum v Sociálnej poisťovni upozornil napríklad na problémy v informačných systémoch. V pondelok o tom informovali poslanci národnej rady, ktorí prieskum iniciovali. Prieskum však pokračuje, zákonodarcovia majú ďalšie otázky, napríklad o ochrane osobných údajov.

Zišiel by sa úplne nový zákon

V Sociálnej poisťovni je nevyhnutné zefektívniť informačné systémy. Po pondelkovom poslaneckom prieskume v Sociálnej poisťovni to uviedla členka parlamentného sociálneho výboru Lucia Drábiková. "Je potrebné vytvoriť inteligentný formulár, na ktorom sa už pracuje," povedala na brífingu.

Upozornila na to, že parlament by mal prijať úplne nový zákon o sociálnom poistení. "Ten súčasný bol už mnohokrát novelizovaný a je veľmi komplikovaný," povedala. Upozornila na to, že len počas pandémie prijal parlament deväť legislatívnych zmien, ktoré sa museli preniesť do formulárov.

"Chceli sme sa opýtať, ako v Sociálnej poisťovni fungujú informačné systémy a ako ich poisťovňa plánuje zlepšiť," povedal predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský. Zamestnanci Sociálnej poisťovne podľa neho pracujú na 49 rôznych informačných systémoch. "Je to pre nás nepredstaviteľné, ako to môže poisťovňa zvládnuť, je to ešte veľmi dobre, ako to dopadlo," povedal.

Nedovolali sa dve tretiny ľudí

Nespokojný je aj s fungovaním informačných liniek. "Bežne sa asi 10 percent ľudí do Sociálnej poisťovne nedovolá na informačné linky, počas korony sa nedovolali dve tretiny ľudí," tvrdí Kremský. Ako dodal, na informačné systémy sa v Sociálnej poisťovni už vynaložilo veľa peňazí.

Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny, ktorý je súčasne poslancom NR SR, poukázal na to, že od začiatku apríla do polovice júna poisťovňa vyplatila takmer 1 milión dávok. Za rovnaké obdobie vlaňajška pritom poisťovňa vyplatila 400-tisíc dávok.

"Nápor na vyplácanie dávok vzrástol 2,5-násobne, ale klesol nám počet disponibilných zamestnancov o 20 percent, v niektoré dni až o 40 percent," povedal. Podľa neho to bola komplikovaná situácia. "Som rád, že sme to v zákonom definovanej lehote zvládli," povedal. Na splnenie zákona poisťovňa podľa neho využila 51-tisíc nadčasových hodín. "Patrí za to ocenenie pracovníkom Sociálnej poisťovne," dodal Vážny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok