Druhá vlna nákazy je už tu, hlási Južná Kórea. Prišla skôr

TA3 TASR
22.6.2020 09:57

Južná Kórea už zažíva druhú vlnu epidémie koronavírusu. Uviedla to v pondelok riaditeľka Kórejského strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb Čong Un-gjong.

Mylná predpoveď

V krajine zaznamenali počas uplynulého víkendu 115 nových prípadov nákazy. Väčšinu z nich hlásia z husto obývanej metropolitnej oblasti Soulu, kde žije približne polovica z 51 miliónov obyvateľov krajiny. "Pôvodne sme predpovedali, že druhá vlna príde na jeseň alebo v zime. Naša predpoveď bola mylná. Pokiaľ budú ľudia prichádzať do vzájomného blízkeho kontaktu, počet prípadov bude narastať," uviedla šéfka KCDC.

Starosta Soulu Pak Won-sun v pondelok varoval, že ak bude súčasný trend šírenia vírusu pokračovať, o mesiac môže denný prírastok prípadov prekročiť 800. Apeloval preto na obyvateľov, aby neprestávali nosiť ochranné rúška a dodržiavali vzájomný odstup. Ak sa v najbližších dňoch nárast prípadov v Soule nezastaví, mesto zavedie prísnejšie epidemiologické opatrenia, varoval starosta.

Nočné kluby, bohoslužby i podomoví predajcovia

Celková bilancia epidémie v Južnej Kórei je aktuálne 12.438 prípadov nákazy a 280 úmrtí. V sobotu bol zaznamenaný najvyšší denný nárast prípadov nákazy koronavírusom za posledné približne tri týždne (67). V pondelok pribudlo len 17 nových infekcií, čo však môže súvisieť s nižším počtom vykonaných testov. V Južnej Kórei sa objavujú nové ohniská prenosu od začiatku mája, keď sa zmiernili prísne opatrenia rozstupu medzi ľuďmi. Spojené boli najmä s nočnými klubmi, bohoslužbami, veľkým skladom elektronického obchodu a podomovými predajcami.

Rastie aj počet tzv. importovaných prípadov nákazy. Juhokórejské úrady preto od utorka zavádzajú reštrikcie pre cestujúcich z krajín s vyššou úrovňou nákazy. Epidémia koronavírusu v Južnej Kórei kulminovala koncom februára, keď tam zaznamenali viac ako 900 nových prípadov nákazy v priebehu jedného dňa.

Celková bilancia epidémie v Južnej Kórei je 12.438 prípadov nákazy a 280 úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok