Utajenie envirokatastrof by malo skončiť. Pripravili zákon

TA3 SITA
19.6.2020 16:05

Minister životného prostredia Ján Budaj pripravil návrh zákona, ktorý má zabrániť možnému utajeniu environmentálnych záťaží. Šéf envirorezortu to uviedol na spoločnej tlačovej konferencií s generálnym riaditeľom Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jánom Jenčom a novým riaditeľom Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra Igorom Slaninkom.

Chce rozbehnúť iniciatívu

„Zároveň som si uvedomil, že problém s utajovaním je na Slovensku širší a chcem sa obrátiť na mojich kolegov vo vláde, aby sme nie len zmenou jedného zákona, ale aj ďalších zákonov a predpisov skončili s akýmkoľvek utajovaním,“ povedal Budaj. S kolegami z vlády chce rozbehnúť iniciatívu „Stop utajovaniu“. Budaj tvrdí, že v minulosti bolo verejnosti utajovaných množstvo dôležitých skutočností, ako napríklad spis Gorila a stále sa utajujú dôležité informácie napríklad o mestských podnikoch, v ktorých sa obracajú veľké peniaze.

Podľa Budaja nový zákon zabezpečí, že nikto nebude môcť urobiť napríklad geologický prieskum, v ktorom objaví rizikové látky pre ľudské zdravie a zároveň ho utajiť.

„Preto chcem vyzvať všetkých, ja to v mojom rezorte od dnes začínam, na iniciatívu „Stop utajovaniu“najmä utajovaniu vecí, ktoré súvisia so zdravým a životmi občanov. Aj toto je skúsenosť z Covid-u 19, ak by neboli úrady zamlčali a utajili informácie o tom lekárovi, ktorý upozorňoval na pandémiu, tá by s najväčšou pravdepodobnosťou nezabila milióny ľudí,“ uviedol. Na tlačovej konferencií zároveň predstavil nového riaditeľa Štátneho geologický ústavu Dionýza Štúra, ktorým sa stal Igor Slaninka.

Envirokontrola v Istrocheme

SIŽP v piatok opätovne na podnet občana, ktorý využil „Zelenú linku“ pre nahlasovanie envirokriminality, začala s inšpekciou na území areálu chemických závodov Istrochem zameranou na dodržiavanie predpisov na úseku odpadového hospodárstva. Generálny riaditeľ SIŽP oznámil, že výsledky kontroly ešte nie sú známe a ich spracovanie bude nejaký čas trvať a o ich výsledkoch budú verejnosť informovať.

Zmenu zákona o utajovaní informácií týkajúcich sa environmentálnych záťaží oznámil Ján Budaj 4. júna po tom, ako členovia strany Spolu Erik Baláž a Tamara Stohlová priniesli informáciu o vyše 10 rokov utajovanom geologickom prieskume pôdy, ktorý v areáli Istrochemu odhalil prítomnosť nebezpečných chemických látok v pôde. „V prípade, že ide o ohrozenie životného prostredia či zdravia, je absurdné, aby mal súkromník možnosť správu utajiť,“ uviedol vtedy Budaj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok