Súd zablokoval peniaze, ktoré mal Rath uložené u advokáta

TASR
28.8.2012 18:00

Česká polícia zablokovala finančné prostriedky, ktoré mal uväznený poslanec David Rath uložené u svojho právneho zástupcu Adama Černého. Sumu advokát odmietol konkretizovať.

Súd zablokoval peniaze, ktoré mal Rath uložené u advokáta
ČTK

"Tá výška naozaj nie je zaujímavá. Tu ide hlavne o princíp. Je evidentné, že ide o policajnú šikanu a nátlak," uviedol Adam Černý pre internetový server iDNES.cz. Podľa jeho slov je veľmi pravdepodobné, že proti postupu polície advokáti podajú sťažnosť, na čo majú tri dni. Predtým chcú však ešte o tom hovoriť so samotným Rathom.

Právny zástupca sa vo vysielaní Českej televízie vyjadril, že zablokovanie finančných prostriedkov súvisí s ďalšími prípadmi Ratha, kvôli ktorým bude Poslanecká snemovňa začiatkom septembra znovu rozhodovať, či vyhovie žiadosti orgánov činných v trestnom konaní a zbaví poslanca imunity a umožní tak jeho stíhanie aj pre podozrenie z ďalších trestných činov.

Príslušný štátny zástupca Petr Jirát, ktorý musel dať polícii súhlas na tento postup, pre denník Právo uviedol, že podobný postup sa vo všeobecnosti aplikuje, ak ide o peniaze z trestnej činnosti alebo ak ide o náhradnú hodnotu za výnos z trestnej činnosti. K danému prípadu sa však konkrétne odmietol vyjadriť.

Advokát Adam Černý argumentuje tým, že vyčíslená škoda je v daných prípadoch deväť miliónov korún, ale dva domy, ktoré polícia už skôr zaistila, majú hodnotu 15 miliónov korún, takže na zablokovanie právnikovho účtu s Rathovými prostriedkami nebol dôvod. Peniaze sa tam ocitli v júli, najskôr kvôli kaucii, ktorá však bola napokon vyššia (14 miliónov korún), ako očakával Rath i jeho advokáti.

Advokáti sa preto s Rathom dohodli na podaní sťažnosti voči výške kaucie a peniaze chceli využiť na výmenu za jednu zo zaistených nehnuteľností. Tento fakt môže naznačovať aj sumu zaistených finančných prostriedkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok