Krištúfková dostala funkciu. Problém má Remišová i Pellegrini

TA3 TASR SITA
17.6.2020 13:15

Novou splnomocnenkyňou vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc bude doterajšia poslankyňa hnutia Sme rodina Petra Krištúfková. Ide o nový post, ktorý vznikne na návrh ministra práce Milana Krajniaka. Návrh na jej vymenovanie schválila vláda. Krištúfkovej funkcia sa nepozdáva viacerým v koalícii aj opozícii.

Krištúfková dostala funkciu. Problém má Remišová i Pellegrini
SITA/Branislav Bibel

Remišová chce koaličnú radu

Nominácia poslankyne Sme rodina Krištúfkovej podľa Veroniky Remišovej nebola predmetom rokovania koaličnej rady. Preto bude žiadať, aby návrh najprv prerokovali koaličné strany. "Verím, že sa dohodneme. Diskutujeme o každej nominácii. Nie je to bod, ktorý by bol dohodnutý na koaličnej rade," podotkla Remišová. Upozornila tiež na to, že strana Za ľudí má zo 16 postov vo vláde dva hlasy.

"Je zrejmé, že zákony na vláde môžu prejsť aj bez našich hlasov. Táto nominácia nebola predmetom rokovania koaličnej rady. Pre nás je rodinná politika veľmi dôležitá a myslíme si, že ministerstvo práce má dostatočné kompetencie aj finančné nástroje na to, aby mohlo cielene a dobre podporovať rodiny na Slovensku," myslí si Remišová.

Koaličná rada by mala podľa nej prediskutovať, aké úlohy a kompetencie bude mať tento úrad splnomocnenca. "Nemá zmysel, aby to bol úrad pre úrad, a či má v systéme sociálnej a rodinnej starostlivosti na Slovensku zmysel, ak má, tak aký. Následne môžeme hovoriť aj o personálnych nomináciách," povedala Remišová s tým, že určite je dôležité povedať si, kde je potrebné šetriť a kde majú inštitúcie význam.

K nominácii Krištúfkovej sa vyjadril aj predseda vlády Igor Matovič. „Každé voľby sú najlepšími sudcami a pani Krištúfková získala, keď sa nemýlim, niekoľko desiatok tisíc krúžkov od ľudí, ktorí jej dôverovali,“ uviedol premiér.

Krištúfková je neslávne známa pre svoju minulosť. Bola spájaná s viacerými mužmi slovenského podsvetia.

Pellegrini vidí post ako zbytočný

Vznik nového postu splnomocnenca je v súčasnej situácii zbytočný. Myslí si to podpredseda parlamentu Peter Pellegrini, ktorý považuje vytvorenie funkcie za účelové. "Táto vládna koalícia, ktorá tvrdila, že treba zužovať štát a že treba šetriť, nakoniec v programovom vyhlásení naznačuje vznik asi až 15 alebo 18 nových inštitúcií vrátane nových splnomocnencov. Štát má 5,5 milióna ľudí, má ministerstvá, v ktorých pôsobnosti sú agendy, a preto sa mi zdá zbytočné mať ešte aj splnomocnencov," podotkol Pellegrini. V súčasnom období by skôr ako predseda vlády neuvažoval o vytvorení nových splnomocnencov vlády.

"Ja osobne som dokonca dvoch zrušil po nástupe do funkcie. Ak máme ministerstvo práce, načo nám je ešte aj splnomocnenkyňa pre rodinu. Slovensko nepotrebuje splnomocnencov na každú jednu oblasť, na ktorú si niekto pomyslí. Skôr to považujem za účelové," myslí si Pellegrini. Nechcel však komentovať doterajšiu prácu Krištúfkovej. "Ja veľmi intenzívne jej prácu ani minulosť nepoznám. Za tú nomináciu si musí zodpovedať Sme rodina," dodal Pellegrini.

"Bolo to výhradne mojím rozhodnutím, som presvedčený o tom, že tento úrad má zmysel," povedal po vláde minister práce Milan Krajniak. Upozornil na to, že tzv. SOS dotáciu pre ľudí bez príjmu premyslela práve jeho stranícka kolegyňa Krištúfková. "Ona na zavedení SOS dotácie pracuje úplne od začiatku," povedal. "Ľudia si už veľmi často mňa spájajú s pomocou pre rodiny," povedala Krištúfková. Upriamila pozornosť na to, že v tohtoročných parlamentných voľbách získala 43-tisíc preferenčných hlasov. "Je to dosť silný mandát k tomu, aby som pokračovala v tom, čo robím už piaty rok," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok